Hnutí Fokoláre na audienci u Benedikta XVI.

3.11.2007 

Benedikt XVI. dnes přijal na audienci asi 400 příslušníků hnutí Fokoláre či přesněji Hnutí ?Nové rodiny?, patřící k tomuto rozvětvenému katolickému hnutí, které bylo založeno před více než 40 lety v Itálii a ke kterému se dnes hlásí 800 tisíc rodin ve 182 zemích světa z pěti kontinentů. Svatý otec se setkal v Klementinském sále apoštolského paláce s jeho hlavními představiteli. Jeho zakladatelka a vůdčí osobnost Chiara Lubichová na setkání ze zdravotních důvodů přítomna nebyla, ale Benedikt XVI. ji hned v úvodu své promluvy pozdravil a ocenil její rozvážnost a pevné přilnutí k církvi, s nimiž hnutí Fokoláre řídí. Tato rozsáhlá a zasloužilá instituce, připomněl dále Svatý otec, se orientuje podle čtyř ukazatelů: spirituality, výchovy, sdružování a solidarity.

?Vaším závazkem je hlavně tichá a hluboká evangelizace, která má dosvědčovat jak rodinná jednota, - dar Boha-lásky ? činí z rodiny opravdové hnízdo lásky, přívětivý dům života, školu ctností a křesťanských hodnot pro děti. Tváří v tvář tolika sociálním, ekonomickým, kulturním a náboženským výzvám, kterým musí soudobá společnost v každé části světa čelit, je vaše dílo skutečně prozřetelnostní: je znamením naděje a povzbuzení pro křesťanské rodiny a je privilegovaným prostorem, kde je každodenně hlásána krása vyplývající z toho, že je do středu dění kladen Ježíš Kristus a věrně je následováno jeho evangelium.?

Přibližně 200 manželských párů z hnutí Fokoláre se v Římě účastnilo sympozia organizovaného hnutím Nové rodiny, jehož téma znělo ?Dům postavený na skále ? žité evangelium je odpovědí na problémy dnešní rodiny?.

?Ze srdce doufám, že také díky vašemu nasazení, budou nalezeny pastorační strategie směřující vstříc rostoucím potřebám soudobé rodiny a mnohým výzvám, před nimiž stojí, aby nepřišlo nazmar její osobité poslání v církvi a společnosti.?

Citací z apoštolské exhortace Jana Pavla II. Familiaris consortio připomněl Benedikt XVI., že posláním rodiny je ?střežit, zjevovat a sdělovat lásku jakožto živý a skutečný odlesk lásky Boha k lidstvu a Kristovy lásky k Církvi, Jeho Nevěstě?.

?Podle božského plánu je tedy rodina posvátným a posvěcujícím místem a církev je jí vždy nablízku, podporuje ji v jejím poslání i dnes, protože hrozby, které na ni doléhají zvnitřku i zvnějšku jsou mnohé. Je zapotřebí božské pomoci, aby se nepodléhalo sklíčenosti, a proto je zapotřebí, aby každá rodina dnes s důvěrou vzhlížela ke Svaté Rodině, která je onou původní ?domácí církví?, v níž ?podle tajemného Božího plánu ve skrytu dlouhá léta žil Boží Syn. Ona je tedy prototypem a příkladem všech křesťanských rodin.?

Připomínkou Nazaretské rodiny, ikony a vzoru každé lidské rodiny, poukázal Benedikt XVI. na význam modlitby, naslouchání Božímu Slovu a svátostného života, jakož i na neopominutelné úsilí Kristova přikázání lásky a odpuštění. ?Láska nehledá vlastní prospěch, nehledí na utrpěné zlo, ale má zalíbení v pravdě,? řekl dnes s odkazem na svatého Pavla Benedikt XVI. v závěru své promluvy na setkání s představiteli hnutí Fokoláre.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.