Benedikt XVI. pozdravil po Angelus španělské poutníky

28.10.2007 

Přes 40 tisíc lidí dnes na náměstí sv. Petra ve Vatikánu očekávalo poledne, aby se společně s Benediktem XVI. pomodlilo modlitbu Anděl Páně a aby vyslechlo pravidelnou nedělní promluvu Svatého otce.
Většinu přítomných tvořili Španělé, kteří se předtím na témž náměstí účastnili bohoslužby, při které bylo blahoslaveno 498 španělských mučedníků z 30. let minulého století, kdy ve Španělsku probíhalo velké náboženské pronásledování. PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. najdete ZDE.

Zvláště obsáhlý a srdečný byl pozdrav Svatého otce ve španělštině, už také proto, že na zaplněném náměstí sv. Petra bylo na 30.000 poutníků ze Španělska:

?S láskou zdravím věřící španělského jazyka. Zvláště pak zdravím španělské biskupy, kněze, řeholníky a řeholnice, seminaristy a věřící, kteří udělali vše, aby mohli být na tomto blahořečení takového velkého počtu mučedníků minulého století vašeho národa. Ale zdravím i všechny, kteří jsou s námi při této mariánské modlitbě spojeni prostřednictvím rozhlasu a televize. Vzdávejme díky Bohu za tak velký počet hrdinských svědků víry, kteří byli naplněni výlučně láskou k Němu a k církvi. Svým svědectvím osvěcují naši duchovní cestu ke svatosti a vybízejí nás, abychom vedli svůj život jako oběť lásky k Bohu a k bližním. Zároveň svými slovy i gesty odpuštění vůči svým pronásledovatelům nás podněcují, abychom neúnavně pracovali pro milosrdenství a smíření jakož i mírumilovné soužití. Naléhavě nás vybízejí, abychom upevňovali každý den církevní společenství a abychom byli věrohodnými svědky evangelia ve světě, prožívajíce štěstí, že jsme živými údy církve, pravé Kristovy nevěsty. Prosme nové blahoslavené, prostřednictvím Panny Marie, Královny mučedníků, aby se přimlouvali za církev ve Španělsku a ve světě. Kéž plodnost jejich mučednictví přinese hojné plody křesťanského života ve věřících a v rodinách, aby se jich prolitá krev byla semenem svatých a četných kněžských, řeholních a misionářských povolání. Kéž vám Bůh žehná.?

Josef Koláček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.