V Neapoli se koná ekumenické setkání. Pořádá ho komunita St. Egidio

22.10.2007 

Dnes se v Neapoli shromáždili náboženští představitelé z iniciativy komunity St. Egidio, aby vedli dialog směrem, který včera naznačil Benedikt XVI.: ?náboženství ne jako nositelé nenávisti, nýbrž jako zdroje pro budování mírumilovného lidstva a pro vyloučení násilí?. Přesvědčení, že se musí pracovat v tomto směru, bylo jednomyslně vyjádřeno již při včerejším zahájení setkání v divadle San Carlo. Pro Patriachu Bartoloměje I. je zapotřebí kultura dialogu mezi náboženstvími, která někdy vyznačují uzavřenost a absolutismus, které mohou vést k extrémismu a k násilným činům. Idea založit jakési OSN náboženství byla předložena hlavním rabínem Izraele Yona Metzgerem, s ní souhlasil také zakladatel univerzity Arabských emirátů Ezzedin Ibrahim, který kritizoval útočnost některých velký mocností, ohradil se proti vojenské okupaci a proti násilnickým akcím některých muslimů, jednoltivců i skupin. O kultuře pohrdání druhým, jako o zdroji terorismu ve jménu náboženství, hovořil zakladatel Sant´Egidio Andrea Riccardi, který vyzval, aby se nedopustilo, aby ?převážil pesimismus. Náboženství mají společnou sílu: věří v ducha a jeho působení. Je třeba dát život mírovým iniciativám, aby se vytvářely mosty tam, kde se zdá, že všechno upadá do rozporů?, uzavíral ve svém apelu na 200 náboženských vůdců, kteří dnes začali práce setkání. O důvodech setkání v Neapolil o jehu průběhu hovoží president komunity Marco Impagliazze:

?Jsme v Neapoli a jsme velmi rádi, že jsme tady. My, jednomyslně s místní církví, chceme pracovat a žít tyto dny jako velké znamení naděje pro město a pro svět. Neapol je také městem Středozemí a my víme, že Středozemí bylo během dějin místem soužití mezi různými náboženstvími: mezi islámem, židovstvím a křesťanstvím, ale Středozemí, bohužel, bylo také dějištěm násilí, válek, sporů. Náš pohled se zaměří na Střední Východ a na otázku Izraele a Palestiny. Neapol město Středozemí, které dokázalo během historie staletí žít svorně, se může stát poselstvím dialogu a míru pro svět.?

?Letos jste setkání rozdělili do částí, abyste zahrnuli také periferee. Proč?

?Protože, konec konců, Neapol a Campanie jsou jedno a totéž, v tom smyslu, že Campanie je velký region, velmi zalidněný, velmi katolický a velmi zbožný. Neapol a region Campanie jsou výrazem toho, co znamená v Italii katolicismus lidu. Nemohli jsem držet velkou část lidu mimo toto setkání; byl to právě velmi početný křesťansko - campánský lid, který nás žádal, abychom šli do jeho měst, do jeho vesnic a mluvili o dialogu a dali jim možnost setkat se světy náboženství.?

Také tento rok se vystřídá při kulatých stolech mnoho náboženských a politických osobností. Objevuje se také letos silný impuls k ekumenickému dialogu?

?Ovšem, jde nám o silný impuls k ekumenickému dialogu. Nikdy předtím jsme nebyli poctěni přítomností tolika velmi důležitých osobností z pravoslavného, protestantského a anglikánského světa. Například Konstantinopolský patriarcha Bartolměj I., canterburský arcibiskup Williams, arcibiskup z Kypru a primas pravoslavné církve. Prostě přítomnost totika zástupců různých vyznání ozřejmuje ideu, že mnoho jich chce pracovat na opravdovém sblížení mezi církvemi.?

Josef Koláček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.