Benedikt XVI. přišel Neapole ve chvíli zahájení nové pastorální linie.:říká don Francesco Minervino

22.10.2007 

Benedikt XVI. včera navštívil Neapol, dopoledne v 10 hodin zde, na náměstí Plebiscitu, sloužil eucharistickou bohoslužbu. Po ní přednesl pravidelnou promluvu před modlitbou Anděl Páně, kterou se pomodlil také na náměstí Plebiscitu. Ve 13. hodin se v arcibiskupském semináři Capodimonte Svatý otec setkal s třemi sty představiteli různých náboženství, kteří se účastní Mezinárodního setkání za mír. Od 16:30 předsedal Benedikt XVI. v Neapolské katedrále adoraci Nejsvětější svátosti a uctění ostatků sv. Januária. Jeho návštěvu města, které se potýká s organizovaným zločinem v nebývalé míře, komentuje pro Vatikánský rozhlas Don Francesco Minervino, farář kostela P.Marie Nanebevzaté, který se nachází v jedné v části města, která je v ve velmi obtížné situaci:

?Včera dopoledne Benedikt XVI. jistě vnímal pevnou vůli obyvatel Neapole znovu se zvednout v síle, kterou vnáší především církev, aby byla předvojem naděje.?

Jak jste vy osobně prožíval liturgii na náměstí Plebiscitu, během níž se papež obrátil také na vás, neapolské kněze?

?Homilie Svatého Otce byla významnou částí tohoto setkání. Byla to úchvatná homilie, jak, co se týká výslovného odkazu na pastýře církve a na církev, aby byla vždy připravena zasáhnout ve vhodných, ale i v nevhodných chvílích, tak pro naprostou jasnost úvahy. Kamorra v Neapoli je především organizovanou strukturou, která se už vůbec neskrývá, nýbrž je dostatečně rozvětvená v kraji i v samém městě. Ale jde především o rozšířenou mentalitu, která bohužel nachází mezi mladými opravdové a hlavní představitele. Pak byl v homilii úryvek, který ozřejmuje, že škola a práce mohou uchránit mladé před kamorrou. A to je pravda. Tato slova hned pronikla do srdce, protože aktualizování Božího slova, které dokázal Benedikt XVI., nás opravdu hluboce zasáhlo.?

Otče Francesco, vraťme se k včerejšímu evangeliu, které papež důkladně komentoval během homilie, Benedikt XVI., vás vyzval k upevňování naděje, která je základem víry a která se vyjadřuje neustálou modlitbou. Budete často vrývat do duše svým farníků, jak je důležité věřit v sílu modlitby?

?Ovšem, také proto, že křesťanská víra, zvláště v těchto oblastech, se může přeměnit v pobožnůstkářství, které oddaluje od angažovanosti i křesťany ve společenském a politickém životě. Víra znamená žít přítomnost a modlitba je dýcháním duše jak nás učí duchovní učitelé a je naší silou i zbraní. Propadne-li lid zoufalství a pesimismu, pak, jako věřící víme, že chyběla především modlitba a tedy důvěra v Boha.?

?Otče Francesco, co je třeba udělat, aby tato krátká ale pronikavá návštěva Svatého Otce v Neapoli mohla vydávat plody na vaší pastorální cestě?

?Benedikt XVI. přichází do Neapole také ve chvíli zahájení nové pastorální linie. Tato papežská návštěva pak také, mimo jiné, zahájila mezináboženské setkání komunity St. Egidio právě o dialogu a město jako Neapol je od přirozenosti otevřeno k dialogu. A co se týká pastorační linie, musí se nyní arcibiskup podívat, jak uskutečnit a aktualizovat papežova slova. Doufám, že je to počátek toho, co se snažíme s novým arcibiskupem pochopit.?

Josef Koláček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.