Zveřejněno poselství Benedikta XVI. ke Světovému dni misií

18.10.2007 

Bylo zveřejněno poselství Benedikta XVI. ke Světovému dni misií. Ten se koná pravidelně předposlední říjnovou neděli, tedy tu nadcházející. ?Všechny církve pro celý svět? - to je téma zvolené pro letošek. Svatý otec v poselství vybízí místní církve na každém světadílu ke sdílenému vědomí ohledně nutnosti znovu oživit misionářskou činost tváří v tvář mnohostranným a závažným výzvám naší doby. V poselství se píše:

?Po 50 letech od historické výzvy mého předchůdce Pia XII encyklikou ?Fidei donum? pro spolupráci mezi církvemi ve službě misií, bych rád znovu zdůraznil, že hlásání evangelia i nadále nabývá ráz aktuálnosti a naléhavosti. Ve zmíněné encyklice ?Redemptoris missio?, papež Jan Pavel II. ze své strany uznával, že poslání (misie) církve je mnohem rozsáhlejší než společenství mezi církvemi?; toto musí být zaměřeno také a především ve smyslu specifické misijní činnosti. Misionářský úkol tedy zůstává, jak bylo vícekrát zdůrazněno, první službou, kterou církev dluží dnešnímu lidstvu. (...) Ať se rozšíří v každém společenství hromadné vzývání ?Otče náš, jenž jsi na nebesích?, aby přišlo jeho království na zem. Obracím se zvláště na děti a na mladé, kteří jsou vždy ochotni pro misionářskou horlivost. Obracím se na nemocné a trpící, a připomínám jim hodnotu jejich tajemné a nenahraditelné spolupráce na díle spásy. Žádám zasvěcené osoby a zvláště kláštery s klausurou, aby zintenzivnily svou modlitbu za misie. Díky nasazení každého věřícího ať se rozšíří na celou církev duchovní síť modlitby na podporu evangelizace.?

Stojí v poselství Benedikta XVI. ke světovému dni misií. Ten má počátek v roce 1926, kdy papež Pius XI. přijal žádost Papežského díla šíření víry a ustanovil den modliteb za misie, který se slaví v týž den ve všech diecézích, farnostech a institutech katolického světa a vybírají se příspěvky na misie.

Josef Koláček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.