29. let od zvolení Karola Wojtyly papežem vychází kniha o sklonku jeho života

16.10.2007 

29.let dnes uplynulo od okamžiku, co byl minulým papežem zvolen Krakovský arcibiskup, kardinál Karol Wojtyla. Přijal jméno Jan Pavel II. a dnes za něj a jeho službu na Petrově stolci v modlitbách děkují křesťané na celém světě. Polsko vyhlásilo 16. říjen Dnem Jana Pavla II. Služebník Boží Jan Pavel II. odešel na věčnost v dubnu 2005, církev shromažďuje podklady pro jeho blahořečení.
Včera byla za přítomnosti kardinála Jean Louis Taurana, presidenta Papežské rady pro mezináboženský dialog představena kniha vatikanisty Marka Politiho ?Papa Wojtyla ? L´addio.? Autor líčí poslední chvíle života Jana Pavla II. a zdůrazňuje veliké svědectví, jaké podal polský papež ve chvíli nejvyhrocenějšího utrpení. Hovoří Marko Politi:

?Ve své nemoci, v její poslední fázi, dokázal vydat velké poselství o smyslu bolesti a utrpení a o životě paradoxně skrze tento smysl bolesti. Poselství, které zasáhlo věřící i nevěřící, křesťany i muslimy a židy. Tuto věc bylo nutno podle mého názoru zaznamenat.?

Jak odpovídáte na námitku, že to byla také mediální událost.

?Byly to dvě pasáže. Jan Pavel II. měl velmi dlouhý pontifikát, vytvořený z tolika kapitol, jako náboženský vůdce, jako geopolitický světový vůdce. A tedy každá z těchto kapitol je vystavena kritikám, potlesku a také opozici. Avšak v konečné části svého života se objevil jako hrdina řecké tragédie nebo posvátného dramatu ? chceme-li ? kde je zbaven své síly, redukován do absolutní ubohosti, to je nemožnosti komunikovat, vydal velké svědectví. Přestože ztratil moc slova a komunikace, jež byla pro něho základní, dokáže mluvit k zástupům a dokáže říci, že mu nezáleží na jeho životě, nýbrž, že ho zajímá jeho poslání dokázat, že trpět má v křesťanství hodnotu.?

Co z těch chvil zůstává věřícím?

?Každému věřícímu, každému člověku z ulice, zůstávají úvahy, velmi osobní meditace, které dokázal Wojtyla podněcovat ve společnosti, jako je naše, která se snaží vytěsnit bolest a usiluje vymazat smrt, takže o ní chce slyšet a vědět co nejméně. Dokázal říci, že smrt je důležitá chvíle a že je život nutno užívat až do poslední chvíle.?

Josef Koláček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.