Mons.Fortino hodnotí zasedání katolicko-pravoslavné komise pozitivně

16.10.2007 

V neděli skončilo v Ravenně plenární zasedání mezinárodní smíšené komise pro teologický dialog mezi katolickou a pravoslavnou církví. Konalo se pod vedením společných předsedů kardinála Waltera Kaspera a pravoslavného metropolity Joannise z Pergama. Mons.Fortino pro Vatikánský rozhlas zhodnotil zasedání do:

? Bilance je jistě pozitivní, protože jsme projednávali téma, které je podstatné v dialogu mezi katolíky a pravoslavnými, nesnadné téma. Položily se tedy základy pro pokračování a pro prohloubení tématu: ?Eklesiologické a kanonické důsledky svátostné povahy církve: církevní společenství, konciliarita a autorita v církvi.? Jak je vidět začíná se projednávat bod, který přivede k tomu, že se postavíme tváří v tvář tématu ?úlohy papeže v Kristově církvi.?

Téma příštího zasedání je v úzké souvislosti s prací vykonanou v Ravenně...

?Začíná se detailně studovat úloha římského biskupa v církvi a jak se projevila v prvním tisíciletí. Potom bude druhá fáze: studovat totéž v druhém tisíciletí. Letos komisi velkomyslně hostila arcidiecéze Ravenna. Ještě není rozhodnuto, kde bude následující zasedání, organizované pravoslavnými, ale bylo rozhodnuto, že se bude konat podle programu na podzim roku 2009. Na podzim roku 2008 bude zasedat koordinační komise, která připravuje zasedání bezprostředně, zatímco ode dneška do poloviny příštího roku se budou sektávat smíšené studijní podkomise, které se budou paralelně zabývat předloženým tématem a to ?Úloha římského biskupa ve společenství církve v prvním tisíciletí.?

Josef Koláček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.