138 nejvýznamnějších muslimských osobností zaslalo otevřený list Papeži

13.10.2007 

Celkem 138 nejvýznamnějších muslimských představitelů a intelektuálů zaslalo otevřený dopis papeži a představitelům všech křesťanských církví a církevních společenství. Jsou mezi nimi příslušníci všech islámských frakcí a ve svém 29 stránkovém dopise nabízejí těsnou spolupráci mezi křesťany a muslimy v úsilí o mír. V dopise datovaném 13.října u příležitosti konce Ramadanu čteme, že ?muslimové a křesťané tvoří společně více než polovinu veškerého světového obyvatelstva. Budoucnost světa proto závisí ? píše se tam dále ? na míru mezi muslimy a křesťany?. ?Kdyby mezi křesťany a muslimy neexistoval mír, pak by nemohl existovat mír ani na světě.? O komentář k této muslimské iniciativě jsme požádali předsedu Papežské rady pro mezináboženský dialog kard. Jean Louis Taurana:

Řekl bych, že jde o velmi zajímavý dokument. Jednak proto, že je nový, a protože pochází jak od sunitských, tak od šíitských muslimů. Dokument není polemický a obsahuje ? kromě pasáží z Koránu - mnoho citací jak ze Starého, tak také z Nového zákona.

Násilí náboženství nemohou jít dohromady: co by v tomto ohledu měli dělat náboženští představitelé?

Především vybízet své stoupence ke sdílení třech přesvědčení, která tvoří obsah zmíněného dopisu: že Bůh je jediný, Bůh nás miluje a my máme tohoto Boha milovat a že Bůh nás volá k tomu, abychom milovali našeho bližního. Řekl bych že je to velmi povzbudivý signál, poněvadž dokazuje, že dobrá vůle a dialog jsou schopny přemoci předsudky. Je to duchovní přístup k mezináboženskému dialogu, který bych označil za dialog mezi spiritualitami. Muslimové a křesťané musí společně odpovědět na jednu jedinou otázku: Je pro tebe Bůh v tvém životě opravdu jediný??

Takto komentoval předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog. kard. Tauran otevřený list 138 muslimských intelektuálů papeži a představitelům všech křesťanských církví.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.