Benedikt XVI. navštívil sídlo Papežského institutu pro posvátnou hudbu

13.10.2007 

Benedikt XVI. se dnes dopoledne vydal navštívit sídlo Papežského institut pro posvátnou hudbu, kde otevřel nově zrekonstruované a restaurované prostory a setkal se zdejší akademickou obcí, kterou vedl z titulu velkého kancléře tohoto institutu kard. Zenon Grocholewski, prefekt Kongregace pro katolickou výchovu. Dvacet dva let po návštěvě Jana Pavla II. tak Svatý otec znovu přišel poukázat na význam a roli liturgické hudby v životě Církve. Nemohl proto chybět gregoriánský chorál v provedení zdejšího sboru. Institut navštěvuje přibližně stovka studentů z celého světa, kteří zde studují pět odvětví: gregoriánský zpěv, varhany, skladbu, vedení pěveckého sboru a muzikologii. Benedikt XVI. ve své promluvě mimo jiné připomněl, co o významu církevní hudební tradice říká 2.vatikánský koncil:

?V duchu starobylé tradice koncil tvrdí, že ?církevní hudební tradice představuje nedocenitelný poklad, který vyniká nad ostatní umělecké projevy především tím, že bohoslužebný zpěv, vázaný na slova liturgie, tvoří nezbytnou a integrující součást slavné liturgie? (Sacrosanctum concilium, 112). Jak bohatá je biblická a patristická tradice, zdůrazňující účinnost zpěvu a sakrální hudby, schopnými pohnout srdcem, pozvednout a proniknout jej takříkajíc na úrovni důvěrnosti života Božího!?

Petrův nástupce pak připomněl slova Jana Pavla II. z jeho vlastnoručně psaného dopisu ke stému výročí Motu propria Pia X. o sakrální hudbě (Jan Pavel II.: Mosso dal vivo desiderio, 22.11.2003), kde vypočítává tři základní stálé a neměnné charakteristiky liturgické hudby: posvátnost, pravé umění a univerzalitu, tj. možnost jejího provedení před jakýmkoli lidem či druhem publika, a připojil:

?Církevní autorita proto musí dbát o moudré směrování rozvoje tak náročného hudebního žánru, nedávat tento poklad ?k ledu?, nýbrž snažit se do dědictví minulosti zasadit hodnotné novinky přítomnosti a dosáhnout tak syntézy hodné vznešeného poslání, které je mu vyhrazeno v bohoslužbě. Jsem si jist, že Papežský institut pro posvátnou hudbu v harmonickém souladu s Kongregací pro bohoslužbu nepřestane přispívat k ?aggiornamentu? (přizpůsobení) cenných a bohatých tradic sakrální hudby úměrně naší době. Vám, drazí profesoři a studenti tohoto Papežského institutu svěřuji tento náročný a zároveň strhující úkol s vědomím, že pro samotný život Církve představuje hodnotu velkého významu.?

Řekl Benedikt XVI. o sakrální hudbě během své návštěvy na Papežském institutu pro posvátnou hudbu v Římě.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.