Ředitel jediného křesťanského knihkupectví v Gaze byl umučen

8.10.2007 

Protestantský křesťan byl včera zabit v Palestině. Nezvěstný byl od sobotního odpoledne a včera bylo jeho tělo nalezeno v ulicích Gazy. Neslo jasné známky mučení, například řezné rány a dvě střelné rány do hlavy.

Dvaatřicetiletý Rami Khader Ayyad byl ředitelem jediného křesťanského knihkupectví v Gaze, patřícího protestantské organizaci Palestinian Bible society. Už dříve, kvůli této misijní práci šíření evangelia, dostával Ayyad výhružky smrtí. Letos v dubnu bylo knihkupectví vypáleno skupinou ?meč Islámu?. Podle mluvčího Bible society Simona Azaziana, byl už v pátek Ayyad sledován autem bez poznávací značky a v sobotu, když zavřel obchod byl unesen neznámými muži. Poté ještě volal ženě, že přijde domů později.
Lidová fronta za osvobození Palestiny okamžitě vydala prohlášení v němž nazývá zabíjení ?zoufalým pokusem sabotovat dobré společenské vztahy palestinské společnosti a dobré vztahy mezi křesťany a muslimy.? Hamas, který řídí bezpečnost v Gaze, slíbil ?bez slitování? potrestat původce tohoto zločinu.

V Gaze je okolo 3 200 křesťanů ? pravoslavných, katolických i protestantských. Pro porovnání: muslimská populace čítá na 1,5 miliónů. Vztahy mezi těmito komunitami jsou, celkem vzato, klidné vzhledem ke společným etnickým kořenům. Vzrůstající islamistický fundamentalismus v Gaze a Palestině, ale zapřičiňuje vzrůstající počet incidentů mezi oběmi skupinami.

Fr. David Maria Jaeger, izraelský františkán ve Svaté zemi, řekl agentuře Asianews: ?Ayyad byl neohrožený křesťan, chlouba společenství všech věřících v Krista v Jeho rodné zemi. To, že patřil do protestantské komunity dokazuje, že to, co nás spojuje, předčí to, co nás rozděluje. A není to poprvé, kdy nás protestant učí mít víru v Krista, svobodnou od strachu a neskromné opatrnosti, která tak často zatěžuje mnoho nás křesťanů. (...) Od prvomučedníka Štěpána do dneška, církev ve Svaté zemi je bohatá na svědectcí mnoha mučedníků. Můžeme vložit naši naději do dávné a útěšné jistoty, že krev mučedníků je semenem křesťanů.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.