Benedikt XVI.: Petrův primát slouží jednotě Církve, která je zase ve službách spasitelského plánu Nejsvětější Trojice.

8.10.2007 

?Čiňte baziliku stále více autentickým místem modlitby, adorace a chvály Pána? ? zdůraznil Benedikt XVI. na dnešním dopoledním setkání s kapitulou papežské baziliky sv.Petra. 55 člennou kapitulu vedl archipresbyter vatikánské baziliky, arcibiskup Angelo Comastri. Dlouho zamýšlené setkání, jak řekl v úvodu Benedikt XVI., je výrazem osobní úcty a sympatií Petrova nástupce k této bezmála tisíc let existující instituci, zabývající se liturgickými, charitativními, pastoračními a administrativními záležitostmi svatopetrského chrámu.

Zdejší kanovnickou kapitulu založil roku 1053 papež Lev IX., když potvrdil archipresbyterovi a kanovníkům sv.Petra všechna práva a majetky, které těmto funkcím udělili jeho předchůdci na Petrově stolci. O něco později v polovině 12.století za papeže Evžena IV. se z ní stala autonomní komunita, pod vedením archipresbytera. Benedikt XVI. ve své promluvě zmínil, že od 11.století do dnešní doby bylo členy Vatikánské kapituly celkem 11 pozdějších papežů, např. Pius XI. a Pius XII. Od 16.století, kdy se začalo se stavbou nové baziliky sv.Petra, se pak k Vatikánské kapitule připojuje ještě Svatopetrská huť. Obě instituce jsou odděleny a spojuje je osoba archipresbytera, který zajišťuje jejich vzájemnou a plodnou spolupráci. ?V minulém století, zejména pak v posledních desetiletích, řekl Benedikt XVI. se činnost kapituly v životě Vatikánské baziliky postupně zaměřila na znovu objevování jejích opravdu původních funkcí, které se váží k péči o modlitbu.?

?Je-li modlitba základem pro všechny křesťany, pak pro vás, drazí bratři, je úkolem takříkajíc ?profesionálním?. Vlastní podstatou Vatikánské kapituly a přínosem, který od vás papež očekává, je tedy rozjímavá přítomnost u Petrova hrobu. Ta bude připomínkou toho, že před modlitbou nic nemá přednost, že Církev je zcela zaměřena k Bohu, k jeho slávě, že Petrův primát slouží jednotě Církve, která je zase ve službách spasitelského plánu Nejsvětější Trojice.
Drazí a ctihodní bratři, spoléhám na vás a na vaši službu, aby bazilika svatého Petra mohla být autentickým místem modlitby, adorace a chvály Pána. Na tomto posvátném místě, kam přicházejí každý den tisíce poutníků a turistů z celého světa, je více než kde jinde zapotřebí, aby u Petrova hrobu existovala stálá komunita modlitby, která zaručuje kontinuitu s tradicí a zároveň se modlí na úmysly papeže v dnešku církve a světa.
?

V závěru své promluvy Benedikt XVI. poděkoval členům Vatikánské kapituly za horlivost, s níž plní své poslání, a udělil jim i jejich blízkým své apoštolské požehnání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.