Růženec - prostředek kontemplace a nástroj misií

7.10.2007 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv.Petra

Drazí bratři a sestry,
tato první říjnová neděle nám nabízí dva podněty k modlitbě a reflexi: památku Panny Marie Růžencové, která připadá na dnešek a misijní poslání, kterému je věnován celý tento měsíc. Tradiční obraz Růžencové Madony představuje Marii, která na jedné ruce drží dítě Ježíše a druhou podává růženec svatému Dominikovi. Tato příznačná ikonografie ukazuje, že Růženec je prostředkem, který darovala Nejsvětější Panna, ke kontemplaci Ježíše, aby byl jeho život meditován a On, aby byl milován a stále věrněji následován. Tento dar nám Maria zanechala také v různých svých zjeveních. Mám na mysli zvláště to ve Fatimě, ke kterému došlo před 90 lety. Třem pasáčkům Lucii, Hyacintě a Františkovi se představila jako ?Růžencová Madona? a naléhavě doporučovala každodenní recitaci Růžence za ukončení války. Také my chceme přijmout tuto mateřskou prosbu Nejsvětější Panny a zavázat se k tomu, že budeme s vírou recitovat Růženec za pokoj v rodinách, v národech a na celém světě.

Nicméně víme, že pravý pokoj se šíří tam, kde se lidé a instituce otevírají Evangeliu. Měsíc říjen nám pomáhá připomenout si tuto základní pravdu prostřednictvím jedinečné animace, která chce oživit misijní horlivost všech společenství a podpořit práci těch kněží, řeholníků, řeholnic a laiků, kteří pracují na misijních frontách Církve. Zvlášť pečlivě se proto připravujeme na slavení Světového misijního dne, který připadá na 21.říjen a jehož téma zní: ? Všechny církve pro celý svět?. Zvěst evangelia zůstává první službou, kterou Církev lidstvu dluží, aby nabízela Kristovu spásu člověku naší doby, jenž je tolika způsoby ponižován a utiskován a aby dala křesťanskou orientaci kulturním, sociálním a etickým transformacím, jež ve světě probíhají. Tento rok nás k obnově misijního nasazení podněcuje další důvod: 50.výročí encykliky Fidei donum Božího služebníka Pia XII., která prosazuje a povzbuzuje vzájemnou spolupráci jednotlivých církví na misiích ad gentes. Rád bych také připomněl, že před 150 lety odjelo do Afriky, přesněji do Sudánu, pět kněží a jeden laik z Institutu Don Mazza z Verony. Byl mezi nimi svatý Daniel Comboni, budoucí biskup střední Afriky, jenž je patronem tamějšího obyvatelstva a jehož liturgická připomínka připadá na 10.října.

Přímluvám tohoto pionýra Evangelia a četných dalších Svatých a Blahoslavených misionářů a zejména pod mateřskou ochranu Královny posvátného Růžence svěřujeme všechny misionáře a misionářky. Kéž nám Maria pomáhá pamatovat na to, že každý křesťan je povolán být zvěstovatelem evangelia slovem a životem.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.