Svatý otec se v Neapoli zúčastní mezináboženského setkání

5.10.2007 

Setkání ?Svět bez násilí ? dialog mezi náboženstvími a kulturami? organizuje v Neapoli komunita St. Egidio a neapolská arcidiecéze při příležitosti 21. výročí Světového dne modlitby za mír, který vyhlásil Jan Pavel II. Setkají se tu zástupci mnohých náboženství z mnohých zemí. Mezi nimi bude například ekumenický patriarcha Konstantinopole Bartoloměj I., arcibiskup Canterbury Rowan D. Williams nebo rektor egyptské Univerzity Al-Azhar v Egypte Ahmad Al-Tayyeb.
Na 16 diskuzních fórech se bude mluvit o rozdílnostech kultur jako o základním klíči pro odbourávání konfliktů ve společnosti.
21. října navštíví Neapol také Svatý otec, aby se setkal s účastníky setkání. Na náměstí Piazza Plebiscito bude slavit mši svatou.

Neapolský arcibiskup kardinál Crescenzio Sepe při té příležitosti napsal list věřícím. Vyjadřuje v něm svou radost z blížící se návštěvy Benedikta XVI. Připomíná, že neděle, na kterou návštěva připadá, je dnem, kdy začíná Světové mezináboženské modlitební setkání, zaměřené proti jakýmkoliv formám násilí. Podle kardinála Sepeho tato událost otevře, v zájmu šíření pokoje v ?duchu Assisi?, brány města dialogu a pohostinnosti pro představitele různých náboženství i zemí.
V listě dále kardinál Sepe vyzývá kněze, řeholníky i laiky, aby se, každý svým způsobem, zapojili do příprav zmiňovaného setkání. Jako příklad uvedl pravidelné týdenní setkávání společenství, soustředěné na prohlubování znalostí Písma svatého nebo pomoc s přípravou na návštěvu Svatého otce.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.