Nový italský velvyslanec u Benedikta XVI.

4.10.2007 

?Církev neusiluje o moc, ale přeje si pouze sloužit člověku, přičemž se inspiruje příkladem Ježíše - řekl Benedikt XVI. novému velvyslanci Itálie u Svatého stolce Antoniu Zanardi Landi během dnešní audience ve Vatikánu. Papež poukázal na plodnou spolupráci Svatého stolce a Italského státu ku prospěchu celého národního společenství. Svatý otec také pobídl Itálii, aby pokračovala na mezinárodním poli v úsilí za mír a obranu lidských práv. Vyjádřil také přání, aby Itálie ?ve věrnosti principům, které ji v minulosti inspirovaly, dovedla i v této době, poznamenané rozsáhlými a hlubokými změnami, pokračovat na cestě autentického pokroku?. Papež vyzval Itálii, aby přispěla mezinárodnímu společenství ?prosazováním oněch lidských a křesťanských hodnot, které představují neoddiskutovatelný myšlenkový poklad a které daly život její kultuře a občanským i náboženským dějinám?. Ohledně role Církve v italské společnosti pak řekl:

?Katolická církev, stejně jako v minulosti, nepřestává nabízet občanské společnosti svůj specifický přínos, prosazuje a pozvedá to, co je v ní pravé, dobré a krásné, osvěcuje všechny sektory lidské činnosti prostředky, které odpovídají evangeliu a jsou v souladu s dobrem všech, podle různosti dob a situací.? Benedikt XVI. pak s odvoláním na koncilní konstituci Gaudium et spes poukázal na to, že stát a Církev jsou ?nezávislé a autonomní, ale obě, i když z různého titulu slouží osobnímu a společenskému povolání člověka?.

Při sledování tohoto cíle, pokračoval dále papež, s použitím své promluvy na Italském národním katolickém kongresu ve Veroně, ?církev nechce být politickým činitelem?. Na druhé straně však církev ?přispívá k tomu, aby to, co je spravedlivé, mohlo být účinně přijato a pak i realizováno?. Svatý otec vyjádřil své přání, aby spolupráce mezi oběmi složkami italského národa pokračovala nejen pokud jde o ?uchovávání kulturního a duchovního dědictví, které ho charakterizuje?, ale ještě více, pokud jde o hledání ?nových cest, které povedou k odpovědi na velké výzvy? postmoderní doby:

?Stačí přitom jmenovat obranu života člověka ve všech jeho fázích, obranu všech práv osoby a rodiny, budování solidárního světa, respektu ke stvoření, mezikulturní a mezináboženský dialog.?
Papež dále v souvislosti s blížícím se 60.výročím Všeobecné deklarace lidských práv poukázal na to, že práva člověka mají základ v samotné jeho přirozenosti a jeho neodvolatelné důstojnosti.

Nový italský velvyslanec u Svatého stolce 57 letý Antonio Zanardi Landi je ženatý, má tři děti a v diplomatických službách pracuje již 30 let.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.