Poselství Benedikta XVI. novému pravoslavnému rumunskému patriarchovi Danielovi

1.10.2007 

?Upřímnou radost? vyjádřil Papež novému rumunskému pravoslavnému patriarchovi Danielovi včera v den jeho intronizace v hlavním městě Rumunska spolu s přáním posílení vzájemného dialogu směrem k plné jednotě všech křesťanů.Vatikánská delegace v čele s předsedou Papežské rady pro podporu jednoty křesťanů kardinálem Waltrem Kasperem se účastnila božské liturgie, kterou koncelebrovali všichni metropolité pravoslavné rumunské církve a po níž se konalo zasedání posvátného synodu v patriarchově rezidenci, kde byl spolu s poselstvím dalších církví čten také list Benedikta XVI.

Svatý otec ve svém listu vzývá pomoc Ducha svatého pro nového patriarchu Daniela v jeho ?závažném poslání? vést druhou největší pravoslavnou komunitu na světě, jež následuje po ruské pravoslavné církvi, aby mohla ?s obnovenou vitalitou čelit všem změnám i materiální a duchovní reorganizaci potřebné? dnes ?po obtížích minulé doby, kdy existovala četná omezení a zjevné perzekuce?. Benedikt XVI. vyjadřuje své přesvědčení, že pravoslavná církev ?odpoví na očekávání rumunského lidu, jehož naději bude posilovat předáváním základních duchovních a morálních hodnot, aby nové generace mohly čelit různým ideologickým proudům, které dodnes přitahují nemalý počet současníků.

Papež dále připomněl setkání papeže Jana Pavla II. a patriarchy Teoktista, zesnulého 30.července, a vyjadřuje naději, že po této první návštěvě Papeže v zemi s pravoslavnou většinou bude dále pokračovat nadějná cesta, otevřená ?k vyhlídkám na dosažení plné jednoty? a zdůraznil, že je ?podstatně důležité zintensivnit svazky?, které pojí katolíky a pravoslavné ?pro dobro celé Církve?. V této souvislosti připomněl také ?aktivní a pozitivní účast? rumunské pravoslavné církve ve Smíšené katolicko-pravoslavné komisi pro teologický dialog a ocenil úmysl patriarchy Daniela přispět k těsnějším vztahům mezi katolíky a pravoslavnými v souvislosti s chystaným ?projednáváním otázek, které jsou pro vztahy mezi oběma konfesemi klíčové?.

Papež dále poukazuje na potřebu řešit ?s trpělivostí, vzájemnou láskou a nadějí otázky, které jsou bezpochyby menšího významu, ale na úrovni lokálního soužití dosud překážejí bratrskému společenství?, protože ? jak vysvětluje Benedikt XVI. ? ?křesťané žijí nezřídka jedni vedle druhých, aniž by se snažili hledat vzájemné svazky v každodenním životě, což by mohlo být pro celkové vztahy mezi katolíky a pravoslavnými velice cenné?. Svatý otec se v závěru svého poselství novému rumunskému patriarchovi Danielovi odvolává na nové Ježíšovo přikázání ?milovat se navzájem?, které považuje za vodítko směrem k ?novým vztahům a za prolog plné jednoty?.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.