Vystoupení Vatikánské delegace na konferenci OSN o klimatu

25.9.2007 

?Budoucnost je v našich rukách: čelit výzvě, kterou kladou politickým vůdcům změny klimatu? - to je název konference, která začala včera v New Yorku v sídle OSN. Shromáždění, kterého se účastní zástupci více než 150 zemí, má za cíl položit nový základ pro dohodu o ochraně klimatu ve lhůtě stanovené Kjótským protokolem, tedy do roku 2012. Konference se účastní také delegace Vatikánu, vedená Mons. Pietro Parolinim, podsekretářem Svatého stolce pro vztahy se státy. Ten včera na shromáždění také vystoupil a Vatikánskému rozhlasu pak řekl:

Chtěl bych připomenout, že zprávy Mezivládní komise o klimatických změnách vzbudily protikladné a kontroverzní reakce, které však přitáhly světovou pozornost k problémům klimatických změn a znečišťování životního prostředí. OSN přišla s iniciativou, která má dát činorodou odpověď a právě to je smyslem setkání, které se v New Yorku koná. Tedy nikoli teoretická diskuse, ale spíše hledání konkrétních kroků, které by řešily tento problém, který všichni pociťují jako velmi naléhavý a vážný.

Jaké je v této věci poselství Svatého stolce:
Ve šlépějích toho, co nedávno na toto téma řekl Svatý otec, lze naše poselství shrnout do několika bodů: za prvé to, že otázka klimatických změn a otázka znečišťování životního prostředí spadají do řádu morálních imperativů. Svatý stolec nemůže předkládat konkrétní a okamžitá řešení, ale chce zdůraznit tuto zásadní dimenzi, která může vzbudit adekvátní odpovědi na tento problém. Za druhé pak to, že na ochranu prostředí lze aplikovat odpovědnost za ochranu, která je v terminologii Spojených národů užívána a aplikována ? jak známo ? v odlišném kontextu. Jednotlivé státy musí teprve nalézt společnou strategii a vycházet přitom z přesvědčení, že nikdo nemůže tyto problémy vyřešit sám a že je třeba odložit stranické zájmy a jednat společně. Posledním bodem je pak to, že je zapotřebí, aby se v této jakož i v jiných oblastech skutečně přešlo od slov ke konkrétním faktům.

Čím si vysvětlit zdráhavost některých zemí v oblasti ekologie?
Ve hře jsou mnohé zájmy. Myslím si, že tyto události poslouží vzájemné konfrontaci, i když nejsem přílišný optimista. Spíš realista. Musíme shromáždit všechna naše pojetí, naše přesvědčení, naše problémy a hledat společně společnou cestu. To je nejlepší způsob, jak překonat i tuto zdráhavost.

Říká Mons. Parolini, Vatikánský delegát a účastník konference OSN o klimatický změnách.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.