Podporujeme církev v Nikaragui: ujistil Benedikt XVI. nového velvyslance této země

24.9.2007 

?Jsme solidární s Nikaraguou, kterou se na začátku září přehnal uragán Felix?, řekl dnes dopoledne Svatý otec, když přijal na audienci nového velvyslance Nikaragui u Svatého Stolce, pana Joseho Quadra Chamorro, který mu předal pověřovací listiny. Benedikt XVI. ho také ujistil o podpoře církve tamní vládě při rozšiřování sociální spravedlnosti.

?Modlím se za oběti a vyjadřuji duchovní blízkost jejich rodinám a přeji si, aby ti, kdo ztratili domov a práci, získali národní pomoc i štědrý příspěvek mezinárodního společenství.? :řekl Benedikt XVI.
Poté s novým velvyslancem hovořil o ekonomických, sociálních a politických problémech, kterými Nikaragua trpí. Podle Svatého otce najít způsoby jejich řešení není snadný úkol. Je třeba vždy počítat nejen s dobrými opatřeními a se spoluprací obyvatel, ale především je to odpovědnost různých politických a vládních instancí, protože ony mají rozhodující moc.
Co se týká prezidenta Ortegy, Benedikt XVI. připoměl, že mezi jeho hlavní úkoly patří boj proti drogám a vzrůstající negramotnosti. Doporučil transparentnost a poctivost ve vedení republiky, důvěryhodnost autorit vzhledem k občanům, čelení všem formám korupce a podporu spravedlivého rozvoje země.

Nový dvaapadesátiletý velvyslanec Quadra Chamorro, který tento úřad už jednou ? v letech 97-98 ? zastával, vyzdvihl pozitivní roli církve na mírovém procesu v roce 1984 a jménem vlády pozval Svatého otce na návštěvu Nikaragui.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.