Ukrajinští biskupové latinského obřadu zahájili návštěvu ad Limina

24.9.2007 

Benedikt XVI. dnes dopoledne přijal na audienci ukrajinské biskupy latinského obřadu, kteří dnes v Římě zahájili návštěvu ?ad Limina.? Audienci byli přítomní i řecko-katoličtí biskupové Ukrajiny. Svatý otec ve svém pozdravu navrhl, aby biskupové obou obřadů každoročně pořádali společné setkání, které by jim pomohlo k větší efektivnosti pastoračních aktivit.
?Dnešní setkání ? řekl Benedikt XVI. ? ?ukazuje ve světle krásu a bohatost tajemství církve. Účast řecko-katolických biskupů na tomto mém setkání s biskupy latinského obřadu je gesto společenství církve, výmluvné svědectví této bratrské lásky, kterou Ježíš zanechal svým učedníkům.?

Na Ukrajině žije nejpočetnější katolická církev východního obřadu na světě. Hlásí se k ní 5 milionů věřících.

?Množstvím svých ritů a historických tradic hlásá jednotná katolická církev do každého koutu světa svědectví o stejném Ježíši Kristu, slova spásy pro každého člověka a pro všechny lidi. Tajemství úspěchu každého našeho pastoračního a apoštolského plánu je především věrnost Kristu. My, pastýři, stejně jako všichni věřící, jsme žádáni, abychom s Ním žili důvěrný a neustálý vztah v modlitbě a v poslušnosti jeho slovům: to je jediná cesta, jak se stát v každém prostředí znamením jeho lásky a nástrojem jeho pokoje a svornosti. Jsem si jistý, že oživeni tímto duchem, pro vás, drazí a vážení bratři, nebude obtížné posílit spolupráci mezi biskupy římsko a řecko-katolickými pro dobro celého křesťanského lidu.?

Benedikt XVI. pak připoměl, že je to jednak způsob jak koordinovat pastorační aktivity a svědčit o jednotě církve, ale také podmínka ekumenického dialogu s pravoslavnou a dalšími církvemi.

?Dovolím si nabídnout vaší úvaze možnost pravidelného každoročního setkání, na kterém by se setkávali biskupové ritu latinského i biskupové ritu řecko-katolického a které by bylo příležitostí ke vzájemnému obohacení a vytváření stále harmoničtějších a efektivnějších pastoračních aktivit.?

Ukrajina má okolo 46 miliónů obyvatel. 57,5% z nich je bez vyznání, 29,9% jsou pravoslavní křesťané, přes 8,2% se hlásí ke katolické církvi, 3,5% jsou protestané a 0,9% jsou židé. Je tu 7 římsko-katolických biskupů a 11 řecko-katolických.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.