Benedikt XVI. se setkal s nově jmenovanými biskupy

22.9.2007 

?Preferovat modlitbu před administrativou a učit to celou církev? ? řekl dnes Benedikt XVI. na setkání se skupinou nedávno jmenovaných biskupů, z nichž šest přijme biskupské svěcení z jeho rukou v sobotu 29.září. Ve své promluvě k nim Svatý otec poukázal na to, že organizační aspekty biskupské služby mají dnes tendenci převažovat. ?Závazků je mnoho? a ?potřeb rovněž?. Avšak první místo v životě nástupce apoštolů, zdůraznil dále, musí být rezervováno Bohu. Skupina nově jmenovaných biskupů vedená prefektem Kongregace pro biskupy kardinálem Giovanni Battista Re se týden účastní semináře pořádaného touto Kongregací o různých specifických otázkách biskupské služby. Benedikt XVI. řekl, že biskupové musí být ?muži modlitby, aby měli důvěrný vztah s Bohem a tím i srdce otevřené pro druhé a schopnost vytvářet atmosféru usebranosti uprostřed městského ruchu.

?Jako apoštolé, tak také my, drazí spolubratři, jakožto jejich nástupci, jsme pozváni k tomu, abychom byli s Kristem, abychom jej hlouběji poznali a měli účast na jeho tajemství lásky a na plnosti jeho důvěrného vztahu s Otcem. V osobní a niterné modlitbě je biskup ještě více než ostatní povolán růst v synovském duchu ve vztahu k Bohu,, aby od Ježíše čerpal blízkost, důvěru a věrnost a vůbec postoje, jež jsou Mu vlastní vůči Otci.?

Plody tohoto kontemplativního postoje, řekl dále Benedikt XVI., zajisté nebrzdí pastorační činnost biskupa, ba dokonce ji tříbí. ?Modlitba vychovává k lásce a otevírá srdce k pastorační lásce vůči všem, kteří se na biskupa obracejí?, aby ?vnitřně přetvořen Duchem svatým, potěšoval balzámem božské milosti, osvěcoval světlem Slova a smiřoval a budoval bratrské společenství.

?Ve vaší modlitbě, drazí bratři, musí mít zvláštní místo vaši kněží, aby byli vytrvalí v povolání a věrní kněžskému poslání, které jim bylo svěřeno. Pro každého kněze je více než povzbudivé vědět, že biskup, od něhož přijali dar kněžství nebo který je jednoduše jejich otec a přítel, je jim nablízko v modlitbě a srdečností a je stále připraven je přijmout, vyslechnout, podpořit a povzbudit.?

Od péče o klérus pak papež přešel ke starostlivosti o celé tělo diecéze a vybídnul nově jmenované biskupy, aby ?byli animátory modlitby i ve společnosti?.

?Ve městech, kde žijete a pracujete, vládne často ruch a spěch, člověk běží a ztrácí se, žije se tam jako by Bůh neexistoval. Dbejte tedy na vytváření míst a příležitostí k modlitbě, kde v tichu, v naslouchání Bohu prostřednictvím lectio divina, v osobní i společné modlitbě se člověk může setkat s Bohem a učinit živou zkušenost s Ježíšem Kristem, který zjevuje pravou tvář Otce.?

Řekl Benedikt XVI. nově jmenovaným biskupům na dnešním setkání v Castel Gandolfo.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.