Španělští dominikáni pomáhají mladým dostat se z gangu

22.9.2007 

Dominikánské centrum ve Španělsku nabízí terapii mladým lidem z gangů a jejich rodičům. V Centru Oikos pracuje tým psychologů, učitelů a právníků, kteří se starají o mnoho mladých od dvanácti let výše, kteří jsou členy gangu ?Latin Kings?, který je rozšířený především v Latinské Americe, ale má své skupiny i ve Španělsku a východní Evropě. Podle ředitelky centra, Inocencie Rincon, jsou v gangu především kluci, ale najde se tu také několik děvčat.

Hlavním cílem terapie, která trvá mezi šesti měsíci až jedním rokem, je to, aby dítě opustilo podobné skupiny. Zjišťují se také důvody, proč se mladí stávají členy gangu. Obvykle je důvodem to, že se cítí zanedbáváni, často jsou doma sami, zatímco rodiče pracují. Vyhledávají gangy, protože v nich určitým způsobem získávají společenské vazby, cítí se v nich bezpečně a mohou tu ventilovat svou frustraci, obvykle pomocí kriminality. Podle ředitelky Rincon se na Oikos obracejí především rodiče, když jim sociální pracovník dá ultimátum, že je třeba, aby svým dětem nějak pomohli.

?Naše zkušenosti nám říkají, že pomoc týmu prostředníků vynáší na světlo pocity, které mohou lépe vyjádřit a nakonec v mnoha případech, jak mladí v gangu, tak rodiče najdou způsob nebo cestu ke smíření.?: říká Rincon.
Oikos také poskytuje pomoc párům v krizi nebo rodičům s dětmi, které se potýkají s výchovnými problémy a depresemi.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.