Indickou církev trápí nízká porodnost

20.9.2007 

S obavami o slábnoucí populaci křesťanů v Kerale, podpořil je arcibiskup jihoindické země k tomu, aby měli více potomků. Arcibiskup Andrews Thazhath z Trichuru vyzval farnosti ke kampani proti kontrole porodnosti a proti potratům. Křesťané v Kerale mají během posledního desetiletí mezi dvěmi národními sčítáními lidu nulový přítůstek.
V roce 1991 bylo v Kerale 29 miliónů obyvatel a z toho 19,5 procenta křesťanů. Populace země vzrostla do roku 2001 na 32 miliónů, ale procentuální zastoupení křesťanů kleslo na 19. Pokles křesťanské populace trápí zdejší církev už delší dobu. V srpnu 2006 vyzval lidi, k tomu, aby měli více dětí, syrsko-malabarský kardinál Varkey Vithayathil.

Otec Jose Kottayil, sekretář keralské biskupské rady pro rodinu, řekl agentuře Asianews, že velká migrace a syndrom malých rodin způsobil pokles počtu keralských katolíků oproti ostatním skupinám. Ročně tisíce rodin opouštějí zemi a stěhují se do Austrálie, Kanady, Evropy, Perského zálivu a Spojených států.
?Naše komunita je dobře vzdělaná a ekonomicky je na tom také celkem dobře. Mnozí mladí rodiče mají jen jedno dítě, aby zabezpečili sociální jistoty, ikdyž by si mohli dovolit vychovat více dětí.?: podotýká otec Jose. Katolická církev v této zemi plánuje poskytovat školní výchovu dětem z velkých rodin. Také chce vychovávat věřící, aby sdíleli své prostředky a obstarávali pracovní příležitosti. ?Musíme změnit myšlenkový postoj lidí. To ale nějaký čas potrvá.?: dodává otec Jose Kottayil.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.