Papež pochválil roli církve v Beninu při obraně života, rodiny a míru

20.9.2007 

Benedikt XVI. přijal na audicenci biskupy Beninu, kteří přijeli na kanonickou návštěvu ?ad Limina.? ?Biskupové Beninu neváhají odvážně bránit hodnoty rodiny a respektu k životu veřejnými vystoupeními za jakýchkoli okolností, čímž slouží celé společnosti.? Tak Benedikt XVI. pochválil tyto duchovní, kteří tváří v tvář mnohým překážkám, které během formace opravdových křesťanských rodin potkávají, jsou schopní žít víru v plném nasazení. Překážky, říká papež, jsou často spojené s kulturou a tradicemi a vyžadují nejen seriózní přípravu na tuto svátost, ale i permanentní doprovázení rodin, zvláště v nejtěžších okamžicích:

?Během let, které uplynuly, jste prokázali velkou evangelní odvahu při vedení Božího lidu skrze mnohé obtíže, která vaše společnost zakouší, při čemž jste také ukázali svůj pastorační zájem o velké otázky, kterým čelila, zejména v oblasti spravedlnosti a lidských práv. V těchto všech situacích jste prokázali, že učení církve, založené na evangeliu, působí naději v srdci vašeho lidu a podílí se na udržování jednoty a svornosti národa.?

Předseda biskupské konference Beninu, mons. Antoine Ganyé řekl našemu radiu:

?Pracujeme na pastoračním programu zaměřeném na laiky, abychom je mohli formovat jako křesťanské rodiny doopravdy si vědomé svých povinností a požadavků církve. Protože rodina je základní buňka každé společnosti, bez ní není možné nic v církvi ani ve společnosti. To je hlavní priorita biskupů Beninu.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.