Rumunská pravoslavná církev má nového patriarchu

17.9.2007 

Rumunská pravoslavná církev má nového patriarchu. Minulý týden ve středu jím byl zvolen Daniel Cibotea, metropolita Moldavska a Bukoviny. Šestapadesátiletý Cibotea je nástupcem patriarchy Teoktista, který v 92 letech letos 30. července zemřel po devatenácti letech v úřadě.
Daniel Cibotea byl volen ze tří kandidátů vybraných Svatým Synodem. Volební sbor, stávající se z duchovních i laiků, mezi nimiž jsou také politici a akademici, zvlolil Daniela Ciboteu 95 hlasy, metropolita Bartoloměj jich získal 66.

?Vzdělaný stoupenec reforem s manažerskými schopnostmi?, tak popisují někteří pozorovatelé osobnost nového patriarchy, který má tři doktoráty, dva z nich získal v zahraničí. Přes 12 let studoval ekumenismus a dalších 10 let mnišství. Je uznávaný pro svou snahu o mezináboženský dialog. Ihned po svém zvolení prohlásil, že chce chránit a pokračovat v odkazu svého předchůdce Teoktista. Nový rumunský pravoslavný patriarcha Daniel také všechny požádal o podporu:

?Rád bych také vyjádřil žádost o pomoc všechny, kteří milují církev a naší zemi, protože patriarcha nepracuje sám, ale společně se Synodem, se všemi duchovnámi rumunského patriarchátu, s mnichy a mniškami, s věřícími, se všemi našimi instituty misionářskými, kulturními i sociálními a s rumunskou společností obecně. Potřebujeme vaše rady, vaši podporu, potřebujeme spolupráci vás všech.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.