Benedikt XVI. se setkal s místní komunitou klarisek

15.9.2007 

Benedikt XVI. dnes v papežské rezidenci přijal ve zvláštní audienci komunitu sester klarisek z Albana, jejichž klášter Neposkvrněného Početí se nachází na území papežských zahrad. ?Jste ?sepnuté ruce?, které v nepřetržité modlitbě podporují službu Petrova nástupce,? řekl ve své promluvě Svatý otec, který tak navázal na tradici těsných kontaktů papeže a komunity tohoto kontemplativního řádu zejména během pobytu Svatého otce v Castel Gandolfo. Benedikt XVI. při té příležitosti zmínil setkání klarisek s papežem Pavlem VI. a Janem Pavlem II., který v roce 1979 slavil v jejich klášterní kapli mši svatou, během níž svěřil svou osobu i celou církev jejich modlitbám:

?Vy jste neopustili svět proto, abyste se zbavili jeho soužení. Vy si je nesete v srdci a v jeho pohnutých dějinách provázíte lidstvo svou modlitbou. Díky této vaší skryté, ale autentické přítomnosti ve společnosti a tím spíše v církvi, hledím i já s důvěrou k vašim sepnutým rukám. To je to, drahé sestry, co od vás papež očekává: abyste byli zapálenými pochodněmi lásky, ?sepnutýma rukama?, které bdí na neustálé modlitbě, zcela vzdáleny světu, a poskytovaly oporu službě toho, kterého Ježíš pověřil vedením své Církve. (?) Ne vždy má ve veřejném mínění ohlas mlčenlivé nasazení těch, kteří se, jako vy, snaží uskutečňovat Evangelium jednoduše a s radostí - sine glossa - ale buďte si jisty, že je vskutku mimořádný onen přínos, který dáváte apoštolské a misijní činnosti církve ve světě, a že Bůh vám bude nadále žehnat darem mnohých povolání.
Kéž vás chrání zejména Panna Maria, o které nás dnešní liturgie nechá rozjímat, jak stojí pod křížem ve vnitřním spojení s Kristovým posláním a v účasti na díle spásy skrze svou mateřskou bolest.
?

Řekl mimo jiné Benedikt XVI. sestrám klariskám na dnešním setkání v papežské rezidenci v Castel Gandolfo.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.