Nový velvyslanec Irska na audienci u Svatého otce

15.9.2007 

?Přes 16.století křesťanství formovalo kulturní, morální a duchovní identitu irského národa. Nejde jen o záležitost historicky důležitou. Křesťanství leží v srdci irské civilizace jako ?kvas? vašeho národa.?: řekl papež v úvodu svého projevu na audienci nového velvyslance Irské republiky u Svatého Stolce, jehož pověřovací listiny dnes přijal.

Připoměl, že Irsko v posledních letech zaznamenalo výrazný ekonomický růst, který sice mnohým přináší materiální konfort, ale také probouzí sekularismus. Dále v promluvě zmiňuje: ?Někdo se možná ptá, zda je Církev oprávněná podílet se na vládě národa. Neměla by víra a náboženství být omezeno na soukromou sféru?? a odpovídá, že brutální totalitní režimy i současný skepticismus ve tváři politické rétoriky a nedostatek etických prvků ze strany vládnoucích k vědeckým postupům, ukazují na nutnost odhalování morálních a etických principů a potřebu poznat hranice rozumu a pochopit jeho podstatný komplementární vztah k víře a náboženství. ?Církev hlásá zjevenou pravdu, slouží členům společnosti osvětlováním základům morálky a etiky a očisťováním rozumu, aby zůstal otevřený úvahám o posledních pravdách. ( ... ) Pokud je pravdou pohrdáno, nastoupí relativismus: místo toho, aby vládly principy, politické volby stále více závisí na názoru veřejného mínění, hodnoty jsou zastiňovány postupy a cíly, a kategorie dobro a zlo, správné a špatné jsou nahrazeny pragmatickou kalkulací výhodného a nevýhodného.? Benedikt XVI. také vyjádřil svou naději, že dlouhotrvající mírový proces v Severním Irsku přinese své plody. A přivítal rozhodnutí vlád obou zemí, jak Irska, tak Velké Británie, že své zkušenosti z tohoto procesu budou stílet na mezinárodní úrovni, aby tak napomohli řešení konfliktů zejména v rozvojových zemích.
Svatý otec také ocenil některé body irské domácí politiky a mezinárodních vztahů, především podporu udržitelného rozvoje a pozornost ke klimatickým změnám.

Nový velvyslanec Irské republiky u Svatého Stolce, pan Noel Fahey, při předávání pověřovacích listin, připoměl sv. Patrika, který do Irska před 16 šestnácti sty lety přinesl křesťanství. Zmínil také množství irských řeholníků, kteří pracují po celém světě a zanechávají na církvi své stopy, zejména v oblasti výchovy.
Neopoměl také znímit mnoho společných cílů Irska a Svatého Stolce. Především ochranu světového míru a mírového řešení konfliktů. Obě strany také bojují za spravedlivou péči o ty, kdo trpí nouzí. ?Evropská unie by si měla být vědoma náboženského dědictví, které tak hloboce ovlivnilo Evropu a Evropský ideál.? : řekl velvyslanec Fahey a za čtvrtý společný bod označil vědomí, že lidstvo musí respektovat a chránit přírodní prostředí.
Na závěr Benediktu XVI. referoval o současné situaci v Severním Irsku.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.