Zahájení Svatého roku ve Španělsku

2.1.2004 

V poslední den starého roku se ve Španělsku slavilo již 118. otevření svatojakubského Svatého roku. Tradice jubilejních let v Santiagu de Compostela sahá až do 12. století. "Svatou bránu" compostelské katedrály otevřel tamní arcibiskup Julián Barrio Barrio. Během slavnosti bylo předneseno také poselství napsané k té příležitosti Svatým otcem.

Jan Pavel II. připomíná, že compostelský poutní chrám je právem nazývána duchovním hlavním městem sjednocené Evropy. K hrobu svatého apoštola Jakuba po staletí putovali poutníci ze všech koutů starého kontinentu. Tento fenomén nelze redukovat na pouze kulturní, hospodářský či politický rozměr.

Poutník není jen cestovatelem, ale především člověkem víry, který se vydává za Kristem, píše papež. Poutní cesta má také svou symboliku pro současnou Evropu: Je místem a časem dialogu, smíření a pokoje, také v ekumenickém smyslu. Obnově osobního a společenského života ve shodě s hodnotami evangelia mají sloužit také iniciativy svázané s jubilejním rokem v Santiago de Compostela.

Mezi ně bude letos patřit setkání Komise biskupských konferencí Evropské unie a Evropské setkání mládeže.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.