Rakousko se mi stalo ještě bližším

9.9.2007 

Benedikt XVI. na rozloučenou, Vídeňské letiště

Ctěný pane prezidente!
Na rozloučenou s Rakouskem v závěru mé pouti u příležitosti 850.výročí národní svatyně Mariazell s vděčností v duchu procházím tyto dny tak bohaté na zkušenosti. Cítím, že tato tak krásná země a její lid se mi stali ještě bližšími.

Ze srdce děkuji mým spolubratrům v biskupské službě, vládě, jakož i všem zodpovědným činitelům veřejného života, a v neposlední řadě četným dobrovolníkům, kteří přispěli ke zdařilé organizaci této návštěvy. Všem přeji bohatou účast na milostech, která nám byla v těchto dnech dána. Moje zvláštní a vřelé osobní poděkování patří Vám, ctěný pane prezidente, za slova, kterými jste mne obdaroval při tomto loučení a za Váš doprovod a veškerou pozornost během mé pouti. Děkuji!

Mohl jsem znovu zakusit, že Mariazell je zvláštním místem milosti, místem, které k sobě v těchto dnech přitáhlo nás všechny a dodalo nám vnitřní posilu k další cestě. Velký počet těch, kteří se na této slavnosti před bazilikou účastnili spolu s námi na místě i v celém Rakousku, nás povzbuzuje, abychom hleděli s Marií na Krista a pokračovali plni důvěry v cestě k budoucnosti. Krásné bylo i to, že vítr a špatné počasí nám nic neubraly, ale jakoby naši radost zvětšily.

Už samotným zahájením společnou modlitbou na náměstí ?Am Hof? se vytvořilo shromáždění, jež překračovalo hranice a ukázalo pohostinnou otevřenost Rakouska, která je jednou z největších kvalit této země.

Hledání vzájemného porozumění a tvoření stále nových cest usnadňujících důvěru mezi lidmi i národy ať i nadále inspirují národní i mezinárodní politiku této země. Vídeň v duchu své historické zkušenosti a díky poloze v živém středu Evropy tak může přispívat a důsledně favorizovat pronikání tradičních hodnot kontinentu, prostoupeného křesťanskou vírou, a prosazovat je v evropských institucích a v oblasti podpory mezinárodních, mezikulturních a mezináboženských vztahů. Během putování našeho života se často zastavujeme s vděčností za cestu, kterou jsme ušli a v naději a s modlitbou hledíme k tomu, co je ještě před námi. Zastávku tohoto druhu jsem učinil také já v opatství Heiligenkreuz. Tradice, kterou pěstují cisterciáčtí mniší nás pojí s našimi kořeny, jejichž síla a krása pochází v posledku od Boha samého.

Dnes jsem mohl v dómu sv.Štěpána slavit neděli, den Páně, spolu s Vámi a s představiteli všech farností Rakouska. Byl jsem tak při této příležitosti spojen zvláštním způsobem se všemi věřícími všech farností Rakouska.

Dojemným momentem pro mne bylo nakonec setkání se členy různých organizací dobrovolníků, kteří jsou v Rakousku tak početní a mnohostranní. Tisíce dobrovolníků, které jsem mohl vidět reprezentují tisíce a tisíce kolegů, kteří v celé zemi svou ochotou pomáhat ukazují ty nejušlechtilejší rysy člověka a věřícím umožňují poznat lásku Kristovu.

V této chvíli naplňuje mou duši vděčnost a radost. Vám všem, kteří jste sledovali tyto dny, kteří jste vynaložili velkou námahu a mnoho práce, aby se tento nabitý program mohl bez zádrhelů uskutečnit, kteří jste se celým srdcem účastnili pouti a slavností patří ještě jednou mé nejupřímnější poděkování. Na rozloučenou svěřuji přítomnost a budoucnost této země přímluvě Milostné Matky z Mariazell, Magna Mater Austriae a všem svatým a blahoslaveným Rakouska. Spolu s nimi chceme hledět ke Kristu, našemu životu a naší naději. Co nejupřímněji a z celého srdce tedy ?Pán Bůh zaplať!?

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.