Svatý otec o pastoraci vězněných osob

6.9.2007 

Svatý otec přijal účastníky již XII. Světového kongresu Mezinárodní komise katolické pastorace ve vězeních, který se pořádá v Římě na téma ?Objevit Ježíšovu tvář v každém uvězněném?. Kolem 250 účastníků kongresu se shromáždilo ve Švýcarském sále apoštolského paláce v Castel Gandoflo. Svatého otce na úvod pozdravil předseda zmíněné komise dr. Christian Kuhn. Kongresu mezinárodní komise pro pastoraci ve vězeních se účastní zástupci 100 zemí a jeho smyslem je upozornit na 9 milionů osob, které žijí ve vězeních, dát nové podněty pro materiální i duchovní pomoc těmto osobám a vyjádřit také odpor k používání trestů smrti, mučení a nelidských podmínek, které v mnoha věznicích panují.

Ve své promluvě k účastníkům kongresu Svatý otec mimo jiné poukázal na to, že ?instituce soudnictví a vězeňské služby hrají zásadní roli při ochraně spoluobčanů a společného dobra?, ale zároveň ?musí pomoci k nápravě toho, kdo chybil a usnadnit jeho ?přechod od zoufalství k naději a od nezodpovědnosti k důvěře?. Papež přitom poukázal na to, že ?státní instituce proto musí neustále dbát na to, aby míra trestu nevedla ke zničení lidské důstojnosti vězňů a za žádných okolností nesmí dopustit, aby docházelo k jejich mučení?.

?Vaše služba vyžaduje mnoho trpělivosti a vytrvalosti. Nezřídka přináší také zklamání a rozčarování. Posílení vazeb jednoty s vašimi biskupy vám dodá oporu a vedení, kterého je zapotřebí, abyste si mohli více uvědomit životnost svého poslání a povzbudit celé křesťanské společenství ke společnému dílu milosrdenství a obohatit církevní život diecéze.?

Svatý otec poukázal na to, že vězně snadno přemáhají pocity izolace, studu a odcizení, které hrozí zničit jejich naděje a vyhlídky na budoucnost, a proto jsou vězeňští kaplani a jejich pastorační asistenti povoláni ?být posly nekonečného božského soucitu a odpuštění?. Petrův nástupce upozornil na to, že poslání vězeňských kaplanů a jejich spolupracovníků ?přivádí ty, kterým slouží, do středu pozornosti univerzální církve, a to zejména prostřednictvím pravidelné účasti na svátostech smíření a eucharistie?. ?Věřím, že váš kongres vám dal příležitost ke sdílení vašich zkušeností s tajemným vyzařováním Kristovy tváře v jednotlivých vězních. Povzbuzuji vás ve vaší snaze ukazovat tuto tvář světu a prosazovat tak větší respekt k důstojnosti vězněných osob.?

Řekl mimo jiné Benedikt XVI. účastníkům Světového kongresu katolické pastorace ve vězení.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.