Izraelský prezident Šimon Peres navštívil Benedikta XVI.

6.9.2007 

Dnes dopoledne se v apoštolském paláci v Castel Gandolfo Benedikt XVI. setkal s izraelským prezidentem Šimonem Peresem, který je ve funkci od června letošního roku. Nositel Nobelovy ceny míru se potom setkal také se státním sekretářem kardinálem Bertonem a sekretářem pro vztahy se státy Mons. Mambertim. Obě setkání trvala přibližně půl hodiny. ?Srdečné rozhovory ? čteme v tiskovém prohlášení Svatého stolce ? umožnily výměnu informací o nedávno znovu zahájených jednání mezi izraelci a palestinci. Byla vyjádřena naděje, že na plánované listopadové mezinárodní mírové konferenci každá ze zúčastněných stran učiní vše proto, aby v aktuálně mimořádně příznivém mezinárodním kontextu byla dána uspokojivá odpověď na očekávání tamějšího obyvatelstva, souženého více než 60 let trvající krizí, která nepřestává působit zármutek a škody.?

Vatikánské tiskové středisko také oznamuje, že ?byly projednávány vzájemné vztahy mezi státem Izrael a Svatým stolcem a oboustranně bylo vyjádřeno přání co nejrychlejšího dokončení důležité vzájemné dohody a nastolen trvalý dialog mezi izraelskými autoritami a místními křesťanskými společenstvími s ohledem na jejich plnou účast při budování obecného blaha. Prezident Peres opakoval své pozvání Svatému otci k návštěvě Svaté země.?

Na závěr setkání si tradičně obě strany vyměnily dary. Papež daroval hlavě izraelského státu zvláštní medaili vyhrazenou pro prezidenty. Šimon Peres daroval papeži původní umělecké dílo izraelského umělce Jakoba Agama nazvané ?Virtuální modlitba za smíření a mír?. Jde o částečně průhledný předmět o průměru asi třicet centimetrů, na kterém je v závislosti na úhlu pohledu vidět střídavě kříž, půl měsíc a Davidova hvězda.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.