Jan Pavel II. vyzval k solidaritě a ke kultuře míru

2.1.2004 

Jan Pavel II. ve své novoroční homilii ze svátku Matky Boží P. Marie, inspirované 37. světovým dnem míru, konstatoval, že "nutnost nového mezinárodního uspořádání, které využije zkušeností a výsledků dosažených OSN, je stále naléhavější." Takové uspořádání by mělo účinně řešit zejména disproporci mezi bohatými a chudými zeměmi.

Svatý otec zdůraznil také téma Poselství k Světovému dni míru, které je nadepsané Výchova k míru ? stále aktuální úkol a zveřejněné již 16. prosince loňského roku. Protože mír je možný, je podle papeže směřování k němu také povinností. Za svědka "evangelia pokoje" označil mons. Michaela Aidan Courtneyho, apoštolského nuncia v Burundi, zavražděného před několika dny. "Modleme se za něho s přáním, aby jeho příklad a jeho oběť přinesly plody míru v Burundi a ve světě," vyzval ve své homilii Jan Pavel II.

Poselství míru mělo během novoroční liturgie ohlas také v modlitbě věřících, přednesené v různých jazycích, od ruštiny po swahili. Nechyběla ani arabština: "Pokoj lidem, ve kterých má Bůh zalíbení," zaznělo slovy Lukášova evangelia z úst mladého Araba. V závěru mši svaté Jan Pavel II. pozdravil mezi jinými účastníky pochodu organizovaného Komunitou Sant´Egidio, který proběhl pod heslem "Pokoj ve všech zemích".

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.