Půl milionu mladých lidí na mši svaté s Benediktem XVI.

2.9.2007 

Setkání Benedikta XVI. s mládeží v italském Loretu, které se začalo včerejší vigilií na pláni Montorso, vyvrcholilo v neděli dopoledne na stejném místě eucharistickou bohoslužbou, kterou spolu s Petrovým nástupcem koncelebrovalo na 200 biskupů a přes 2000 kněží.
Pláň Montorso za městečkem Loreto, svažující se směrem k Jaderskému moři, jež tvořilo viditelné pozadí obrovského papežského pódia, byla dějištěm dlouho chystaného setkání, organizovaného Italskou biskupskou konferencí jako vyvrcholení prvního roku tříletého pastoračního programového cyklu pro italskou mládež, nazvaného řeckým slovem Agora, tedy náměstí či fórum. Počet účastníků setkání oproti 400 tisícům ze sobotní večerní vigilie překročil v neděli ráno podle policejních odhadů hranici půl milionu lidí. Tomu také odpovídal počet zvláštních rozdavatelů svatého přijímání, většinou seminaristů z různých italských diecézí, kterých bylo bezmála jeden tisíc.

Homilie Benedikta XVI. byla i tentokrát zaměřena na problematiku života mladých lidí. Svatý otec nejprve poukázal na to, že Bůh uzavřel s lidmi Novou smlouvu prostřednictvím mladé ženy, a položil otázku:

?Co však činí opravdu ?mladým? v evangelním smyslu? Toto naše setkání, které se koná ve stínu mariánské svatyně, nás vybízí hledět na Madonu. Ptáme se tedy: Jak žila své mládí Maria? Jak to, že se v ní nemožné stalo možným? Vyjevuje to ona sama ve chvalozpěvu Magnificat: Bůh ?shlédl na svou nepatrnou služebnici? (Lk 1,48a). Mariina pokora je tím, co na ní Bůh oceňuje více než co jiného. A právě o pokoře mluví další dvě čtení dnešní liturgie. Není to snad šťastná náhoda, že je nám toto poselství podáno právě tady v Loretu? Tady se naše myšlení přirozeně obrací ke Svatému Nazaretskému domku, jenž je svatyní pokory: pokory Boha, který se stal tělem a pokory Marie, která jej přijala do svého lůna; pokory Stvořitele a pokory stvoření. Z tohoto setkání pokor se zrodil Ježíš, Syn Boží a Syn člověka.

Tato perspektiva, naznačená Písmem, se dnes v rámci kultury a vnímavosti současného člověka ukazuje více než kdy předtím jako provokující. Pokora je vnímána jako rezignace, poraženectví. Pokorný je někdo, kdo nemá světu co říci. Avšak právě to je mistrovská cesta. Nejen proto, že pokora je velká lidská ctnost, ale na prvním místě proto, že reprezentuje způsob jednání Boha samého. (?)

V tomto Božím slovu o pokoře vychází najevo důležité a jako nikdy předtím aktuální poselství pro vás, kteří chcete následovat Krista a být součástí jeho Církve. To poselství říká: nechoďte cestou pýchy, nýbrž pokory. Jděte proti proudu: neposlouchejte zištné a svůdné hlasy, které dnes z mnoha stran propagují modely života, poplatné aroganci a násilí, zpupnosti a úspěchu za každou cenu, zdání a vlastnění na úkor bytí. Kolik poselství, jež k vám přicházejí zejména prostřednictvím médií, je adresováno právě vám! Buďte bdělí! Buďte kritičtí! Nenechte se strhnout touto vlnou působivého přemlouvání. Nemějte strach, drazí přátelé, preferovat ?alternativní? cesty, jež indikuje pravá láska: střízlivý a solidní životní styl; upřímné, citlivé a čisté vztahy; poctivé nasazení ve studiu i v práci; hluboký zájem o obecné blaho. Nemějte strach jevit se odlišnými a být kritizovanými za to, co se může jevit jako zpozdilé a nemódní: vaši vrstevníci, ale i dospělí, a zejména ti, kteří se zdají být nejvíce vzdáleni mentalitě a hodnotám Evangelia, mají hluboce zapotřebí vidět někoho, kdo se odvažuje žít podle plnosti lidství, zjeveného Ježíšem Kristem.

(?)

HOMILIE Benedikta XVI. v plném znění je ZDE

Na závěr mše svaté pak Svatý otec pronesl tradiční promluvu před modlitbou Anděl Páně:

Promluva Benedikta XVI. před modlitbou ANGELUS je ZDE

Potom se Petrův nástupce odebral do apoštolského paláce v Loretu, kde zůstal na oběd. Odpoledne v 17h se Benedikt XVI. setkal také s místními obyvateli Loreta, aby se hned po té vydal na zpáteční cestu do Castel Gandolfa.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.