Navarro Valls komentuje španělské vydání knihy ?Ježíš z Nazareta?

30.8.2007 

Ve středu vyšlo první španělské vydání knihy Josepha Ratzingera-Benedikta XVI. ?Ježíš z Nazareta?. První vydání na Iberském poloostrově mělo náklad 50 000 výtisků a během několika hodin byl rozebrán. Papežova kniha se tím dostává také do Latinské Ameriky, mluvící většinou španělsky. Na důvody úspěchu španělského vydání této knihy jsme se zeptali bývalého tiskového mluvčího Svatého stolce dr.Joaquina Navarro-Vallse:

Musím nejprve zcela upřímně říci, že mne tento počáteční úspěch ani v nejmenším nepřekvapuje, a že tento zájem bude mít zajisté dlouhodobé trvání. Mnoho lidí se na mne v uplynulých týdnech obracelo s prosbou, zda bych jim mohl koupit italské vydání a poslat jim je do Španělska! Mnoho lidí, zkrátka s nedočkavostí už dlouho toužilo po četbě této knihy.

Tato kniha potvrzuje také to, co Svatý otec řekl hned na počátku svého pontifikátu o primátu slova a osobním setkání s Kristem ? jak čteme i v Deus caritas est. O tomto setkání papež v knize mluví?
Celé toto téma, na které narážíte, je samozřejmě velice bohaté. Je to přirozeně osobní vize: pro mne je středem tohoto pontifikátu to, co bych nazval ?pastorací inteligence?. V době velkého zmatení pojmů na všech úrovních se papež věnuje skvělé pastoraci inteligence za pomoci mimořádného bohatství pojmů a přístupů a lidé to citlivě vnímají. Zaznamenali hodnotu Slova, které papež podává celému lidstvu. A tato kniha ? Ježíš z Nazareta ? se myslím řádí do tohoto typu pastorace. Zajisté jsou v ní stránky plné půvabu i asketického rázu, ale je bohatá pojmově. Je to jakoby se řeklo: katolíkům nestačí jenom přijmout Ježíšovo božství, je třeba také zamyslet se nad tím, jaký je význam Ježíše historického.

Papež jde k jádru víry, k apoštolské tradici, k Ježíšovi?
Je zapotřebí objasňujícího úsilí, racionálního úsilí ? to je slovo, které papež v knize také opakuje. Tento pontifikát obsahuje důraz na racionalitu víry, která byla přítomna už v celém předchozím spisovatelském díle kard. Ratzingera, a která nyní v tomto pontifikátu dochází přirozeně svého potvrzení. Tento typ poselství má velkou aktuálnost. Je to jakoby enormní katecheze na vysoké úrovni, které lidé rozumějí, které naslouchají a o níž cítí, že ji chápou. Vrátíme-li se ke knize: četné její stránky potvrzují to, o čem mluvíme. Myslím si, že právě to je to, čeho si lidé tak cení.

Říká o knize Josepha Ratzingera-Benedikta XVI. Ježíš z Nazareta, bývalý tiskový mluvčí Svatého Stolce, dr. Joaquin Navarro Valls.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.