Zveřejněn program jednodenní návštěvy Benedikta XVI. v Neapoli

30.8.2007 

Arcibiskup Neapole kard. Crescenzio Sepe zveřejnil na včerejší tiskové konferenci program návštěvy papeže Benedikta XVI. v Neapoli, která se uskuteční 21.října t.r. V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas kard. Sepe shrnul podstatné informace o připravované papežově návštěvě:

Především bych chtěl poděkovat Svatému otci, že přijal pozvání k návštěvě Neapolské diecéze. Návštěva, byť jen několikahodinová, se uskuteční v rámci Shromáždění mezináboženského dialogu o pokoji, které pořádá každoročně komunita San Egidio v různých městech světa. Svatý otec tím chce projevit svůj zvláštní vztah k Neapoli, a přinést tak své pozdravy a modlitbu a zejména povzbudit ve víře místní církev, kterou váží k Petrově stolci staletá pouta. Svatý otec určitě podá injekci důvěry nám všem, kteří pracujeme v krásném, ale často nesnadném kontextu.

Čím budou tvořeny jednotlivé etapy papežovy návštěvy?
Svatý otec přijede do Neapole kolem 9:30 a po přivítání městskými autoritami v přístavu se vydá vozem na náměstí Plebiscitu, kde bude v 10h slavit eucharistii spolu s kardinály a biskupy tohoto regionu a mnoha dalšími pozvanými hosty. Na závěr pak Svatý otec pronese modlitbu Anděl Páně a odebere se do semináře v Capodimonte, kde se setká s delegacemi různých křesťanských vyznání a také s představiteli různých světových náboženství. Předpokládá se, že bude přítomen také konstantinopolský patriarcha Bartoloměj I., arcibiskup Kyril z Moskvy, Kyperský arcibiskup, katolický arménský patriarcha, a mnozí další patriarchové. Následovat bude společný oběd a na konec se po krátkém odpočinku Svatý otec vydá do katedrály, aby tam uctil ostatky sv.Januária. Odlet zpět do Říma je plánován na 17h.

Jak se na tuto událost připravuje diecéze?
Spolu s ostatními kněžími organizujeme individuální přípravu ve všech farnostech. Byl vydán pastýřský list a podrobný program návštěvy, aby bylo možné pojmout její plný význam. Totéž se děje také prostřednictvím učitelů náboženství. Připravují se také řeholní domy, zejména klauzurní kláštery, které mají svůj vlastní program. Pastorační a duchovní přípravy celé místní Neapolské církve jsou tedy v plném proudu.

Říká Neapolský arcibiskup kard. Sepe o plánované návštěvě Benedikta XVI. v Neapoli 21.října t.r.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.