Yahoo! obviněno z toho, že v Číně pomáhá potlačování lidských práv

28.8.2007 

Webový gigant Yahoo! byl obviněn z toho, že v Číně pomáhá potlačování lidských práv. Před soudem v San Francisku s tímto obviněním vystoupila Světová organizace pro lidská práva a to jménem dvou čínských novinářů, kteří byli zadrženi, protože prostřednictvím internetu v Číně odeslali články kritizující vládu. Peking je dopadl právě díky pomoci webového gigantu Yahoo!
Shia Tao ve svých článcích kritizoval korupci ve vládě a Wang Xiaoning byl k deseti letům vězení odsouzem, kvůli tomu, že e-mailem rozeslal články, které se týkaly demokratické reformy a pluralitního systému.

Yahoo! se hájí tím, že musí pracovat ve shodě se zákony každého státu, ve kterém se systém používá. Připouští ale, že jeho spolupráce s čínskou vládou vedla k zadržení novinářů a jejich svévolnému uvěznění. Ve spisu společnost potvrzuje své přání respektovat soukromí svých uživatelů i to, že hledá řešení, jak zde pracovat, aniž by docházelo k porušování etických principů.

Světová organizace pro lidská práva vznesla podobná obvinění také proti dalším společnostem, které pracují na poli internetu. Mezi nimi je například Microsoft, který na žádost Pekingu zavřel oblíbené internetové stránky, protože dávaly prostor tématům jako například demokracie, a Google, který v Číně poskytuje censurovanou verzi vyhledávače.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.