Evangelický pastor o chystaném 3.ekumenickém shromáždění

28.8.2007 

V Rumunském Sibiu probíhají vrcholné přípravy na 3.ekumenické shromáždění, které tam ve dnech 4.-9.září pořádá Evropská konference Církví (KEK) a Rada evropských biskupských konferencí (CCEE). Očekává se tam více než 2 tisíce delegátů. Zastoupeny budou všechny církve a církevní společenství Evropy. Poslední setkání tohoto druhu se konalo v Grazu před deseti lety. Tématem setkání tohoto 3.ekumenického shromáždění je ?Kristovo světlo, jež osvěcuje všechny, naděje obnovy a jednoty Evropy.? O programu tohoto setkání hovoří pro Vatikánský rozhlas, evangelický pastor Luca Negro, sekretář pro komunikaci Evropské konference církví:

?Řekněme, že diskuse se budou točit převážně kolem eklesiologie. Dalším tématem je spiritualita a svědectví, kde se bude hovořit o tom, jak lze rozvíjet spirituální ekumenismus, o kterém se již dlouho diskutuje. Velmi důležité je také téma o společném svědectví. Např. je to otázka, zda je možné společné misijní poslání v tomto sekularizovaném světě??

Setkání v Sibiu je tedy příležitostí, jak posílit roli křesťanů na starém kontinentu tváří v tvář sekularizaci?
Ano, jde o to pochopit, jak lze různé názory na tuto roli harmonizovat, protože v tomto směru existují, samozřejmě, velice rozdílné pohledy. Myslím však, že všichni jsme zajedno v tom, že pro tuto Evropu je křesťanský odkaz opravdovým bohatstvím, bohatstvím, jež je třeba valorizovat. O formách této valorizace lze potom diskutovat?

Zdá se, jakoby za současné kulturní situace evropští křesťané ztráceli důvěru v to, že je možné žít a hlásat evangelium. To je také jedno z témat programu v Sibiu. Proč podle vás dochází k této ztrátě důvěry?
Možná proto, že církve stárnou ? zejména v některých evropských zemích ? a pak je tu fenomén sekularizace. Ale pokud jde o celoevropskou úroveň, neřekl bych, že lze mluvit o poklesu důvěry. Jsou země, které nic takového neprožívají, zejména ve východní Evropě. A myslím, že je třeba to vnímat jako velikou naději.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.