Zemřel kanadský kardinál Edouard Gagnon

27.8.2007 

Ve věku 89 let zemřel včera v Montrealu kanadský kardinál Edouard Gagnon, emeritní předseda Papežské rady pro rodinu a Papežského výboru pro Eucharistický kongres. Kardinál Gagnon byl na kněze vysvěcen v roce 1940. 70 let byl členem Společnosti kněží Svatého Sulpice. V šedesátých letech byl jejich představeným pro oblast Kanady, Japonska a Latinské Ameriky. Podílel se na závěrečných pracích II. vatikánského koncilu. Biskupské svěcení obdržel v roce 1970. O dva roky později přesídlil do Říma a se stal rektorem kanadské papežské koleje. Předsedou Papežské rady pro rodinu byl v letech 1985 až 1990. Kardinálem ho jmenoval Jan Pavel II. v roce 1985.

Svatý otec zaslal soustrastný telegram jak arcibiskupovi Montrealu, kardinálu Jean-Claudeu Turcotteovi, tak představenému Společnosti kněží Svatého Sulpice, otci Lawrenci Terrienovi. V dopisu arcibiskupovi Montrealu stojí:

?S bolestí se dovídám o úmrtí kardinála Edouard Gagnona, p.s.s., emeritního předsedy Papežské rady pro rodinu a Papežského výboru pro Eucharistický kongres, v modlitbě se připojuji ke kanadské církvi, k rodině zesnulého a ke všem osobám, kterých se tento zármutek dotkl. Svěřuji Kristu Zmrtvýchvstalému tohoto věrného služebníka církve, který se, s kompetencí a oddaností, tolik věnoval formaci kněží, předtím, než se na mnoho let dal velkoryse do služeb Svatého stolce. Kéž ho Pán přijme do míru a světla svého království!?

Otci Lawrenci Terrienovi Benedikt XVI napsal:

?S bolestí se dovídám o úmrtí kardinála Edouard Gagnona, p.s.s., modlím se k Bohu, aby u sebe přivítal věrného pastýře, který, s evangelním duchem, zasvětil svůj život službě Kristu a jeho Církvi, který se horlivě věnoval formaci kněží, stejně jako službě, kterou mu svěřil Apoštolský stolec. Proto uděluji apoštolské požehnání Vám i všem spolubratrům zesnulého Kardinála.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.