1 milion eur posílá do Peru Italská biskupská konference

21.8.2007 

Svatý stolec i Konference italských biskupů zaslaly finanční pomoc těm, které postihlo zemětřesení v Peru. Na boj s následky zemětřesení z 15. srpna a na potřeby těch, které postihlo, je určený 1 milión eur od Konference italských biskupů. Částka pochází z církevního fondu, do kterého, ve výši formou zvláštní daně zvané ?osm promile? přispívá každý italský katolík. 200 tisíc dolarů zaslal Svatý otec prostřednictvím Papežské rady Cor unum. ?Italská církev vyjadřuje blízkost a solidaritu lidem v Peru, které v uplynulých dnech zasáhlo dramatické zemětřesení? - píše se v prohlášení Konference. Příští týden také Peru osobně navštíví státní sekretář Vatikánu, kardinál Tarcisio Bertone.
Předseda biskupské konference vyzývá církevní společenství k modlitbám za peruánský národ. Velvyslanectví Peru u Svatého Stolce ohlásilo na čtvrtek na 19.00 bohoslužbu za oběti zemětřesení. V bazilice Sv. Camilla de Lellis ji bude sloužit kardinál Giovanni Batttista Re, prefekt Kongregace pro biskupy a předseda Papežské rady pro Latinskou Ameriku.
Podle poslední bilance si zemětřesení o síle osmi stupňů Richterovy stupnice vyžádalo 540 lidských životů, 1 600 lidí bylo zraněno a zničeno bylo 34 tisíc domů. Zdevastované jsou v postižené oblasti statky a přístaviště pro rybáře a přerušení dodávek vody ohrožuje chov dobytka i úrodu.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.