Kard. Bertone: Je potřeba zachránit lidský život, i když je plodem násilí.

20.8.2007 

?Je potřeba zachránit lidský život, i když je plodem násilí.?: říká kardinál Tarcisio Bertone. Pro naše vysílání tak reaguje na Amnesty International, která mezi lidská práva řadí i právo na potrat v případě znásilnění:

?V těchto dnech nám byl opět ukázán tento postoj a slyšeli jsme už jasnou pozici - jasné odmítnutí - ze strany mužů a žen Církve i ze strany dalších myslitelů. Nemůžeme k vraždám přidat další vraždy, zabití další osoby. Také pokud jsou to osoby v zárodku, jsou to osoby, lidské bytosti, se vší svou důstojností lidských bytostí. Musíme samozřejně bojovat proti násilí na ženách, především proti nelidské formě násilí, jakou je znásilnění a bránit důstojnost ženy, jakékoliv ženy. Vzpomeňme na všechny encykliky, velká poselství a dokumenty Církve o důstojnosti ženy. Rád bych uvedl krásný dokument Kongregace pro nauku víry, podepsaný kardinálem Ratzingerem a nesoucí název ?Spolupráce muže a ženy v Církvi a společnosti.? Je potřeba zachránit lidský život, i když je plodem násilí. Nemůžeme zabít život jako takový, i když je plodem násilí.?

Podobně reagovala také Olimpia Tarzia, národní místoředitelka Italské konference rodinných poradců. Poukazuje na právo nově vzniklé lidské bytosti a také na to, že žena by měla být chráněna, mimo jiné také právě od potratu. Protože skutečné drama potratu nepostihuje jen dítě, ale i ženu, která jej podstoupila, její psychiku:

?Viděli jsme to také u nás, v Itálii, v Centrech pomoci životu: ve srovnání s násilím, situace, která je výsledkem potratu, neudělala nic jiného než, že ztížila situaci ženy. Ubrala jí ještě více úcty k sobě, smysl života, naději... Zatímco v situacích, kdy se podařilo ženu doprovázet, přirozeně, pomáhat jí - ve všech rovinách: psychologicky, konkrétně ? překonat tento okamžik, pomáhat pochopit, že dítě má právo narodit se, protože nenese žádnou vinu, pokud se matce podařilo toto zdolat, dítě se stalo důvodem jejího života, její naděje, stalo se tím, co jí pomohlo překonat trauma násilí.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.