Katolická církev a Charita v Peru pomáhají tisícům obětí zemětřesení

17.8.2007 

Katolická církev v Peru a Charita tohoto státu organizují humanitární pomoc pro tisíce lidí, které ve středu postihlo zemětřesení o síle 7, 9 stupňů Richterovy škály. To zasáhlo především jižní pobřeží země. Pomáhají také Charity z celého světa. Podle posledních údajů počet obětí přesáhl 500 a zraněných 1 100. Je registrováno přes 17 tisíc rodin, které přišly o obydlí. Charita ve spolupráci s místními biskupy koordinuje humanitární aktivity v oblasti a shromažďuje potraviny, vodu, deky i peněžní prostředky na pomoc obětem. Upozorňuje, že pomoc bude potřebná i po skončení bezprostředního ohrožení. Bude třeba obnovit infrastrukturu, fungování škol, obydlí i vodovodních systémů.

Soustrast a solidaritu rodinám obětí vyjádřila i Biskupská konference Peru. ?Toto zemětřesení ? píšou peruánští biskupové ? je zvláštním důvodem obrátit se k Bohu modlitbou za všechny rodiny, které trpí.? A dále, poznamenávají, že ?lidská solidarita musí být blízko.?
Vláda v Peru vyhlásila třídenní národní smutek.

Další otřes půdy o síle šesti stupňů Richterovy stupnice zasáhl Peru na jih od hlavního města Lima dnes. Informovala o tom CNN s odkazem na Americký geologický institut.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.