Benedikt XVI. k mladým putujícím do Mariazell

13.8.2007 

V neděli v podvečer byla v nejznámějším rakouském poutním místě zahájena pouť evropské mládeže jako příprava na blížící se návštěvu Svatého otce, který přijede ve dnech 7-9.září t.r. na oslavy 850.výročí založení poutního místa v Mariazell. Svatý otec zaslal asi 3 tisícům účastníků této pouti své poselství, které jim ve svatyni Narození Panny Marie přečetl kard. Christoph Schoenborn.

Benedikt XVI. v poselství píše, že početná účast mladých lidí, jejich touha po setkání s Kristem, přítomným ve svátostech, ukazuje na to, že v Evropě i přes ?materiální nasycenost? existuje i dnes touha po věčnosti, což znamená že Evropa žije. Svatý otec v poselství dále zmiňuje roli benediktínů, kteří do Mariazell před 850 lety přišli. Duch modlitby a společenství, který naplňoval jejich zakladatele zakořenil hluboko v životě Evropy. Do dnes jsou benediktinské kláštery středisky liturgie, pohostinnosti a osvěty na celém našem kontinentu, včetně na Mariazell. ?Také já ? píše Benedikt XVI. ? se brzo vydám na pouť na toto místo bohaté tradicí a provázet mne bude motto ?Hledět na Krista?. Doufám, že mnohé z vás budu moci potkat a spolu s vámi chválit Boha a děkovat mu za milost víry v Ježíše Krista, jediného Spasitele lidstva? ? píše Svatý otec.

Pouť mládeže bude zakončena ve středu v den slavnosti Nanebevzetí Panny Marie a Svatý otec z Castel Gandolfo při té příležitosti pozdraví její účastníky prostřednictvím televize v rámci své polední promluvy před Anděl Páně. Vídeňský arcibiskup kard. Schoenborn, jeden z iniciátorů této akce, přiblížil v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas smysl této pouti:

Toto setkání mládeže je tak trochu plodem Katholikentag Mitteleuropeo z roku 2004, kdy se konalo první velké setkání mladých lidí z celé střední Evropy a kde jsme si ? již tehdy ? řekli, že k jubileu Mariazell by se mělo setkání zopakovat, obnovit. V perspektivě návštěvy Sv.Otce dostala tato pouť větší význam. Jsme velmi rádi, že tady můžeme přivítat mládež z celé Evropy.

Co může toto svědectví představovat pro budoucnost Evropy?
Je tu několik rovin a tou první je zajisté vzájemné poznání, společně strávený čas. Je to možnost setkání, která je daná mladým lidem, kteří mluví různými jazyky, i když oni dnes mluví všichni anglicky a rozumí si tedy v tomto jazyce. Ze setkání se může zrodit přátelství mezi nimi, přátelství, které je mimo jiné velmi důležité pro jejich budoucnost a pro budoucnost Evropy. Je velmi důležité chápat, že nejsme nepřátelé. Stačí pomyslet třeba na Maďarsko a Slovensko, které prožívaly dlouhá léta velká napětí, a stejně tak Rakousko a Česká republika anebo i Maďaři a Chorvati. Všechny tyto národy, kteří mají za sebou trochu svízelnější společné dějiny, se nyní setkávají a díky mládeži tráví společné chvíle modlitby a zamyšlení. Společné svědectví, k němuž jsme vyzýváni a k němuž jsou pozváni mladí je společným svědectvím víry. A to je o důvod víc k tomu, abychom v tomto setkání spatřovali znamení naděje.

Říká kard.Christoph Schoenborn o probíhající evropské pouti mládeže v Mariazell.
Kard. Schoenborn dnes v Mariazell také posvětil památník svého významného předchůdce na vídeňském arcibiskupském stolci, kard. Franze Koeniga, jehož 4. výročí smrti připadá právě na dnešek. V kapli sv. Jiljí v mariánské bazilice bylo umístěno několik předmětů, které se pojí k životu této i u nás velmi dobře známé osobnosti církevního života (růženec, pektorál, prsten). Kard. Koenig byl po celý svůj život úzce spojen se zdejší mariánskou svatyní, kam často přicházel.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.