Výročí podpisu smlouvy mezi Svatým stolcem a Izraelem

30.12.2003 

Na dnešní den připadá 10. výročí podpisu historické smlouvy mezi Svatým stolcem a Izraelem. Tzv. Základní smlouva otevřela cestu plným diplomatickým kontaktům, který byly zahájeny několik měsíců na to. Dokument v Jeruzalémě podepsal tehdejší podsekretář pro vztahy se státy, mons. Claudio Celli a tehdejší vice ministr zahraničních věcí Izrael, Yossi Beilin.

Roku 1997 následovala smlouva o právní personalitě katolické církve, definující právní status náboženských institucí v Izraeli. Otevřené je doposud jednání o ekonomické smlouvě, která by vyjasnila nejistou ekonomickou situaci náboženských institucí. P. David Jaeger, mluvčí kustodie Svaté země k právní situaci církve ve Svaté zemi uvedl:

"Druhá smlouva, která je v jistém smyslu důležitější než všechny ostatní, protože se týká schopnosti církve materiálně přežít v Izraeli, smlouva, o které se jedná od roku 1999 stále ještě nebyla dovršena... Úmyslem bylo dokončit smlouvu k datu dnešního 10. výročí. Delegace smluvili 8 setkání na minulé září. Izraelská vláda však 28. srpna oznámila, že její delegace na některé z dohodnutých setkání nedorazí a že není sto určit náhradní termíny. V současné době nemáme tedy žádnou konkrétní perspektivu." Izrael nikdy formálně neuznal a prakticky nedodržoval principy potvrzené a vyhlášené OSN v rezoluci z 29. listopadu 1947, která stanovuje, že nové státy na území Svaté země nemají měnit existující daňová osvobození. Jde o smlouvy, které existovali již v době otomanského císařství. P. Jeager uvádí jako příklad situaci katolické nemocnice sv. Josefa v Jeruzalémě:

"Palčivým příkladem je katolická nemocnice sv. Josefa v Jeruzalémě, po které se žádá, aby platila daně z práce, které se nikdy neplatily. Během procesu se nemocnici hrozilo zabavením majetku bankovních kont apod. Obecným problémem jsou daně z majetku patřícího městu, které jsou velmi vysoké a žádná katolická instituce nemá prostředky na jejich placení. Osvobození od těchto daní, zajištěné rezolucí OSN, stejně jako staršími zákony, není nicméně právně uznaná Izraelským státem. V praxi to znamená, že podstatě všechny kláštery, konventy a další instituce jsou zadluženy ohromnými sumami."

Proto je nová smlouva důležitá. V současné době je z velké části hotova, zbývá jen několik málo bodů, aby mohlo být jednání uzavřeno.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.