Pět tisíc mladých Španělů přišlo navštívit Benedikta XVI.

9.8.2007 

?V protikladu k tomu, co si mnozí myslí, je evangelium pro mladé lidi hluboce přitažlivé? ? řekl dnes Benedikt XVI. ve své promluvě k 5 000 mladých lidí, s nimiž se dnes setkal v Castel Gandolfo. Víra v Ježíše Krista dává misijní poslání, pobízí k velkodušnému nasazení a odvážnému svědectví, zdůraznil dále Svatý otec 5 tisícům mladých lidí většinou z Madridské arcidiecéze, kteří přišli za doprovodu svého biskupa kard. Antonio Maria Rouco Varela.

Jde o účastníky tzv. ?Mládežnické misie? ? iniciativu mladých Španělů, kteří se věnují své vlastní náboženské formaci a zároveň evangelizaci v nejrůznějších sociálních prostředích, zvláště tam, kam se kněz obvykle nedostane, včetně osobní evangelizace metodou ?dům od domu? a to jazykem srozumitelným mládeži. Tato iniciativa sdružuje ve Španělsku 35 tisíc mladých lidí a běží již druhým rokem.

Na začátku audience nejprve vystoupilo pět mladých lidí, aby se rozdělili se svými zkušenostmi z této misie. Neodmyslitelný španělský temperament mladých lidí spolu s jejich zpěvy a typickou spontánností vytvořily atmosféru, věštící Světový den mládeže, který se bude konat příští rok v australském Sydney. Není také tajemstvím, že účastníci dnešního setkání mají velké přání, aby se Světový den mládež v roce 2011 konal právě v Madridu. ?Doufáme, že papež naše pozvání přijme?, řekl jeden z nich. V každém případě však kard. Rouco Varela už představil i oficiální pozvání.

?Vážím si intenzity, s jakou jste se ujali služby misijního poslání, i zabarvení, jakým se vyznačují určité aspekty života toho, kdo se rozhodne hlásat Krista. Nadšení, otevřenost a překvapivé zjištění, že v protikladu s tím, co si mnozí myslí, je evangelium pro mladé lidi hluboce přitažlivé; odhalení křesťanského církevního smyslu životu v celém jeho rozsahu: delikátnost a krásu lásky a rodiny, která žije před zraky Boha anebo i odhalení nečekaného povolání sloužit Mu na cestě kněžství.?

Papež popřál mladým Španělům, aby jim pouť do města apoštolů Petra a Pavla pomohla ještě více porozumět, že víra v Krista otevírá horizonty nového života v autentické svobodě a bezmezné naději.

"Děkuji za vaši návštěvu a nashledanou", řekl Benedikt XVI. na závěr.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.