Guvernér Gudžárátu odmítl zákon zakazující mezináboženskou konverzi

4.8.2007 

Guvernér Indické spolkové země Gudžárát odmítl dodatek zákona, který by zakazoval konverzi k jinému náboženství. Kontroverzní zákon měl povolovat konverze jen v rámci ?stejného náboženství?. Tedy například z katolicismu k protestantismu nebo ze sunnitského islámu k šíjitskému. V platnosti je zde nicméně zákon z roku 2003, který zakazuje ?aktivní podporu? mezináboženských konverzí.

Guvernér Nawal Kishore Sharma návrh zákona neschválil s odůvodněním, že pošlapává princip náboženské svobody. Vládnoucí strana na zamítnutí zákona ještě nereagovala. Uvítal ho ale kardinál Telesphore Toppo, předseda Biskupské konference Indie. Podle něj je guvernérovo rozhodnutí dobrým znamením a vyjádřil radost nad tím, že sekulární demokratická vláda Indie a její ústava potvrzuje, že země hájí náboženskou svobodu.
Podotýká, že paradoxně byly v Uríse uvězněny dvě řeholnice na základě tamního zákona o náboženské svobodě, který zakazuje nucenou konverzi. ?Říkal jsem jim, že to je příležitost se radovat, protože nebyly zadrženy proto, že by udělaly něco nezákoného, ale, že je to privilegium spoluúčasti na Kristově utrpení.? :říká kardinál Toppo a dodává, že Indická církev bude dělat to, co je správné, ikdyž to bude znamenat pronásledování a že se často zapomíná na to, jak je církev prospěšná, například v péči o chudé.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.