Benedikt XVI. zaslal soustrastný telegram k úmrtí patriarchy Rumunské pravoslavné církve

1.8.2007 

Benedikt XVI. zaslal soustrastný telegram k úmrtí patriarchy Rumunské pravoslavné církve Teoktista Jeho Eminenci Danielovi, metropolitovi Moldávie a Bukoviny a prozatímnímu patriarchovi Rumunské pravoslavné církve. V telegramu, mimojiné, připomíná setkání patriarchy Teoctista a papeže Jana Pavla II. a jejich společné odhodlání překonávat obtížnou minulost, která nás dodnes zatěžuje, a jejich naději, že bude rozdělení mezi následovníky Krista překonáno.

?Obdržel jsem zprávu o úmrtí Jeho Blaženosti Teoctista, patriarchy Rumunské pravoslavné církve, a chci Vám, Posvátnému Synodu a všem členům církve vyjádřit svou upřímnou soustrast a ujistit Vás o své duchovní jednotě se všemi, kdo truchlí pro odchod tohoto vynikajícího a velmi váženého církevního vůdce. Návštěva, kterou u Jeho Blaženosti Teoctista vykonal můj milovaný předchůdce Jan Pavel II. v roce 1999, a návštěva patriarchy u římského biskupa v roce 2002, přetrvají v paměti našich církví jako zvláštní dar Boží milosti, která posílila a dala nový impuls rostoucímu přátelství a zlepšujících se sesterských vztahů mezi církvemi. Oba byli naplněni odhodláním psát novou stránku historie našich společenství, překonávat obtížnou minulost, která nás dodnes zatěžuje, a očekávali s jistotou den, kdy bude rozdělení mezi následovníky Krista překonáno. Modlím se, aby se Rumunská pravoslavná církev těšila z dědictví mnoha let moudré služby patriarchy Teoctista, a abyste byli podpořeni a utěšeni plody jeho apoštolátu zatímco jeho vznešenou duši svěřujete milosrdné lásce našeho nebeského Otce. Svou blízkosti v modlitbách v tomto čase zármutku chci rovněž vyjádřit své přání opravdového dobra Vám i Vašim bratrům biskupům ve vedení církve v tomto čase změny.
S bratrskou oddaností v Pánu.
Benedikt XVI.?

:stojí v telegramu Benedikta XVI. pravoslavnému metropolitovi Danielovi. Pátečního pohřbu patriarchy Rumunské pravoslavné církve Teoctista se zůčastní také kardinál Walter Kasper, předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, její sekretář mons. Brian Farrell a apoštolský nuncius v Rumunsku Jan-Claude Périsset.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.