Benedikt XVI. na besedě s kněžími dvou diecézí

24.7.2007 

Na průběh setkání Benedikta XVI. s kněžími diecézí Belluno-Feltre a Treviso, které se konalo v úterý kolem poledne v Auronzo di Cadore jsme se zeptali tiskového mluvčího Svatého stolce a ředitele naší rozhlasové stanice O.Federica Lombardiho:

Deset otázek, které položilo deset kněží, se dotýkalo různých témat, z nichž některé lze snadno přiblížit: problém formace mládeže a jejího svědomí; problémy života kněží a jejich služby, její priority v soudobé situaci pastorace v Itálii; problémy evangelizace a dialogu s náboženstvími v souvislosti s otázkou rostoucí imigrance, a také problém, který se týká mnohých kněží a mnoha osob, totiž otázka rozvedených a znovu sezdaných katolíků, tedy problém toho, jak sladit milosrdenství a pravdu. Také téma koncilu a věrnosti koncilu a jeho duchu, tedy témata velmi rozdílná a velmi široká, kterých se papež již mnohokrát dotknul ve svých promluvách a dokumentech, byla podána způsobem velice spontánním a živým.

V jakém ovzduší setkání proběhlo?
Bylo to ovzduší velké radosti a velkého soustředění, ve kterém proběhlo setkání více než 400 kněží dvou diecézí. A papež odpověděl se svou pověstnou jasností a rychlostí na všechny otázky, které byly položeny a které vyjadřovaly dobře všechno to, co přítomným kněžím leželo na srdci. Byla tedy patrná velká pozornost přítomných, kteří papežovi doslova viseli na rtech, jakož i aplausy během jednotlivých odpovědí, a pak samozřejmě dlouhé ovace na závěr.

A papež byl se setkáním spokojen?
Zajisté byli spokojeni všichni, jak kněží, tak Svatý otec, neboť jak sám řekl jsou pro něho takováto setkání velikou radostí, a tak děkovali nejen kněží papeži, ale také papež přítomným kněžím za přijetí, které mu připravili, a za přátelské ovzduší, které vytvořili.

Říká O.Federico Lombardi o setkání Benedikta XVI. s kněžími v italských Dolomitech, ke kterému se ještě podrobněji vrátíme.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.