Vrcholí přípravy na úterní setkání Benedikta XVI. s diecézními kněžími

23.7.2007 

V Lorenzagu di Cadore roste očekávání další důležité události, kterou bude setkání papeže s kněžími diecézí Treviso a Belluno-Feltre, jež se uskuteční v úterý v 11 hodin v kostele sv.Justiny v Auronzo di Cadore. Na význam tohoto setkání, kterého se účastní více než 400 kněží, jsme se zeptali biskupa Trevisa Mons. Andrea Bruna Mazzocata:

Setkání je dychtivě očekáváno vzhledem k ohlasu a dopadu toho, které se uskutečnilo během loňského prázdninové pobytu papeže ve Val d´Aosta. Je to jedno z přání, se kterým přišli kněží hned po té, co vyšlo najevo, že papež přijede letos na dovolenou k nám. Bude se vyznačovat především klimatem společenství, modlitby a také touhy bezprostředně slyšet názory Svatého otce na některé ústřední otázky pastorační služby kněží v dnešní době.

Jak bude toto setkání probíhat?
Bude to jako posledně sled otázek a odpovědí, kterému však bude předcházet společná modlitba hodin. Svatý otec se pak dá k dispozici některým otázkám, které položí kněží z obou diecézí, tedy Trevisa a Belluno-Feltre.

Čeho se asi budou otázky týkat?
Teprve je formulují, protože jsme ponechali poměrně velký prostor k tomu, aby se mohly týkat problemů, které jsou v naší pastoraci skutečně aktuální. Budou se týkat okruhů imigrace, formace mladých, priorit kněžské služby, která se stává stále náročnější, a rodiny. A jsou tu i další okruhy, kterých se budou otázky týkat.

Jaké dojmy podle Vás zůstanou nejvíce vtištěny ve zdejším společenství věřících?
Bude to zajisté, především obraz pastýře, který se s velkou bezprostředností a lidskostí setkává s lidmi, se skupinami i s jednotlivými osobami. Myslím, že tento obraz přetrvá nejlépe, přičemž ? bude-li to třeba ? odsune do zapomnění určitá klišé, která šíří jenom ti, kteří jsou fyzicky i srdcem daleko od osobnosti Benedikta XVI. A myslím, že nejenom jeho slova, ale také potěšení ze zdejší přírody, které tu dával najevo, se stanou součástí našich Dolomit.

Říká biskup Trevisa Mons. Mazzocato.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.