Italský parlament projednává nový zákon o náboženské svobodě

21.7.2007 

V Italském parlamentu se diskutuje o novém návrhu zákona o náboženské svobodě. Před parlamentní komisí, která se zabývá tímto návrhem, vystoupil (18.7.) na pozvání parlamentu generální sekretář Italské biskupské konference Mons. Giuseppe Betori. Ten řekl, že katolická Církev pokládá za nezbytné zaručit plné respektování náboženské svobody občanů. Jasně to vyjádřila na 2.vatikánském koncilu i v následujících dokumentech magisteria. Mons. Betori však tlumočil i určité výhrady k některým bodům návrhu zákona ve snaze přispět pozitivně k nalezení nejpřijatelnější podoby tohoto zákona.

Sekretář italské biskupské konference upozornil na to, že nejnovější verze návrhu zákona se neshoduje s kulturní tradicí země a náboženským cítěním většiny jejích obyvatel; neodpovídá na problémy spojené se šířením nových náboženských hnutí a sekt. Potřeba společenské integrace nových náboženských skupin totiž nemůže vést k ústupkům před takovými jejich naukami či praktikami, které vzbuzují obavy společnosti a příčí se nezcizitelným zásadám naší právní civilizace. Mons. Betori se vyjádřil kriticky také k principu světskosti jako základu práva na náboženskou svobodu. Italská tradice totiž až do dnešní doby stavěla otázku úplně opačně. Ústavní soud potvrdil, že právě z náboženské svobody a ostatních práv člověka vyplývá zásada světskosti státu. Další výhrady italského episkopátu se týkají toho, že mají být postaveny na stejnou úroveň náboženské skupiny, které nemají žádnou dohodu s Italskou republikou, spolu s těmi, které je mají, počínaje katolickou církví, která má konkordát. To budí pochybnosti zejména v otázce instituce manželství.

Komise Italského parlamentu vyslechla (18.7) také názory jiných náboženských uskupení na téma zmíněného návrhu zákona o náboženské svobodě. Řadu výhrad vyjádřil předseda Muslimské ligy v Itálii, Mario Sciajola. Upozornil na to, že muslimové nemohou vytvářet zákonem předepisovaný seznam duchovních, protože islám nemá klérus. Při uzavírání manželství imám neplní stejnou roli jako duchovní křesťanských vyznání. Návrh zákona uznávat právní důsledky všech nábožensky uzavřených sňatků budí výhrady, které se pojí zejména s tím, že v některých muslimských zemích je dovoleno mnohoženství ? poznamenal k tomu představitel italských muslimů.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.