Benedikt XVI. se setkal s nejstarším činným farářem v Itálii

18.7.2007 

Jedno neobvyklé setkání se uskutečnilo v neděli po polední promluvě Benedikta XVI. v Castello di Mirabello. Svatý otec se zde setkal s nejstarším farářem Itálie, který je dosud v činné službě, 96 letým donem Armandem Durighetto, který pro Vatikánský rozhlas řekl:

Jsem nejstarším knězem, který je dosud farářem. Mám 96 let, které jsem dovršil v květnu, a proto mne sem biskup pozval. Měl jsem to potěšení vyslechnout slova a obdržet požehnání Svatého otce, což pro mne je opravdu veliká pocta, kterou si nesu v srdci a o niž se rozdělím se svými farníky s tímtéž nadšením a toutéž vírou. Mám papeže ve velké oblibě: viděl jsem jich už hodně, vždyť jsem se narodil roku 1911.. a Benedikt XVI. se svým úsměvem mi připadá jako anděl?

Co vám Svatý otec řekl:
Když mne biskup představoval řekl papežovi, že mám 96 let a ještě jsem farářem. A papež na to řekl: ?Kéž Vám Pán dá hojnost života, abyste mohl rozdávat mnoho dobra?. Tato jednoduchá slova se mi vtiskla do srdce. Znovu děkuji Pánu za všechno, za mých 71 let kněžství a mše svaté, který jsem slavil 36.495. každou neděli slavím 3. Nepřestávám Pánu děkovat a mohu říci, že jsem opravdu nikdy nelitoval, že jsem se stal knězem.?

Lze také říci, že víra činí mladým?
Snažím své poslání konat s radostí. Snažil jsem vždy sám smát a rozesmát druhé a snažím se o to dosud.

Řekl jste, že jste si nikdy nenapsal žádné kázání?
Ne nikdy? Dívám se lidem do očí, vidím jejich výrazy a mé srdce mluví samo a říká to, co uvnitř cítí. Myslím, že ve skutečnosti bych měl být mnohem více svatý a mnohem lepší vzhledem k milostem, které mi Pán dal. Co můžu, to vyjádřím a snažím se šířit mezi své farníky.

Říká 96 letý don Armando Durighetto nejstarší činný farář v Itálii.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.