Tiskový mluvčí Svatého stolce komentuje zprávu o vyplacení odškodného obětem pedofilie diecézí Los Angelos

17.7.2007 

Dohoda, na kterou dobrovolně přistoupila největší americká diecéze v Los Angelos, ukládá velké oběti, ale je výmluvným znamením snah církve odstranit pohoršení pedofilie z řad služebníků církve. Po včerejším prohlášení arcibiskupa této arcidiecéze kard. Roger Mahony, se dnes také tiskový mluvčí Svatého stolce a ředitel naší rozhlasové stanice o.Federico Lombardi zastavil u zprávy o mimosoudním vyrovnání s 508 údajnými oběťmi sexuálního zneužívání:

Dohoda, na niž přistoupila arcidiecéze Los Angelos, odhodlaná vyplatit odškodnění za případy sexuálního zneužívání ze strany kněží, řeholníků i laiků zmíněné arcidiecéze, ke kterým mělo dojít během posledních skoro šesti desetiletí, je zpráva, která pochopitelně vyvolala velkou pozornost, jak vzhledem k počtu uvažovaných případů, tak vzhledem k výši odškodného.

Jak ale prohlásil kard. Mahony ? přesně v linii toho, co řekli mnohokrát Jan Pavel II. a Benedikt XVI. - církev je především velmi zarmoucena utrpením obětí a jejich rodin v důsledku hlubokých zranění, způsobených těžkým a neomluvitelným jednáním různých jejich členů, a je rozhodnuta všemi způsoby předejít opakování podobných hanebností.

Dosažená dohoda, spolu s odříkáním, které obnáší, je znamením tohoto nasazení a rozhodnutí uzavřít onu bolestnou stránku a hledět kupředu směrem k prevenci a vytváření co nejbezpečnějšího prostředí pro děti a mládež ve všech sektorech pastorační činnosti Církve. Nicméně vzhledem k tomu, že problém zneužívání dětí e jejich nedostatečná ochrana se zdaleka netýká jenom církve, ale také mnoha jiných institucí, bylo by spravedlivé, kdyby i ony učinily nezbytná rozhodnutí a přijaly potřebná opatření.

Církev vědoma si na poli výchovy své odpovědnosti ve vztahu k mládeži, má proto v úmyslu být protagonistkou boje proti pedofilii, která dnes právem otřásá stále rozsáhlejšími oblastmi společnosti v mnoha zemích světa.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.