Mimosoudní vyrovnání v procesech sexuálního zneužívání v Los Angeles

16.7.2007 

Arcidiecéze Los Angeles přistoupila na dohodu se zástupci údajných obětí sexuálního zneužívání. 508 obětí by mělo být mimosoudní cestou odškodněno celkovou sumou 660 milionů amerických dolarů. Jde o případy z čtyřicátých až devadesátých let minulého století, které byly zveřejněny v roce 2002. Za posledních 75 let v arcidiecézi Los Angeles sloužilo přes 5 000 kněží, z pedofilie jich bylo obviněno 113. Z obviněných je dnes 43 mrtvých a 54 z kněžské služby odešlo. Kněží, kteří ještě vykonávají své povolání, zůstalo tedy 16. Z nich 12 se vinu nepodařilo dostatečně prokázat.

Arcibiskup Los Angeles kardinál Roger M.Mahony vydal k dohodě prohlášení, jehož text vám nyní přinášíme:

?Po mnohých modlitbách, čase a úsilí všech zúčastněných stran, vám dnes mohu oznámit, že arcidiecéze Los Angeles v podstatě dosáhla dohody se zástupci obětí zneužívání kněžími v 508 v občanskoprávních sporech, které jsou proti nám vedeny. Přesto, že je zde ještě práce s dokončením formální dohody, věřím, že tato dohoda představuje důležitý krok ke konečnému řešení nároků všech sexuálně zneužívaných, které jsou vedeny proti arcidiecézi, v několika uplynulých letech.

Na pokrytí finančních požadavků pro celkové vyrovnání se bude podílet arcidiecéze, pojistné společnosti, různé řeholní řády a další strany. Jsem vděčný řádům, které vystoupily, aby převzaly zodpovědnost za případy, ve kterých byli obviněni jejich kněží a bratři. Nicméně, některé řády a další obžalovaní se odmítli podílet na celkovém vyrovnání, proto z něj budou vyjmuti.

V tomto okamžiku znovu nabízím osobní omluvu všem obětem, které trpěli sexuálním zneužíváním kněžími, řeholníky, jáhny nebo laiky v této arcidiecézi. Všichni v naší místní církvi sdílí naději, že tyto oběti, z nichž mnohé v tichosti trpěly po desetiletí, najdou míru uzdravení a smysl v uzavření dnešním oznámením. Finanční kompenzace sama o sobě je nedostatečná k nahrazení újmy spáchané na obětech a jejich rodinách, nicméně může pomoci obětem znovu vybudovat své životy a pohnout se dopředu.

Přestože provedení celkového finančního vyrovnání je důležité, stejně tak důležité jsou: velké úsilí našich farností, které pokračují ve snaze zamezovat sexuálnímu zneužívání a možnostem zneužívání v našich tréninkových programech prevence zneužívání; prověřování všech kněží, zaměstnanců a dobrovolníků; a věku-přizpůsobené bezpečnostně-výchovné programy pro děti v našich farnostech a školách.

Jak už jsem zmiňoval v době našeho vyrovnání s 45 případy sexuálního zneužívání loni v listopadu, tato vyrovnání budou mít velmi vážné a bolestivé důsledky pro arcidiecézi. Není to naše chyba ani zodpovědnost za oběti. My jako arcidiecéze budeme nuceni přehodnotit všechny naše služby, protože je nebudeme moci poskytovat na stejné úrovni jako v minulosti. Budeme nuceni prodat majetek, který není naprosto nezbytný, abychom pokryli naši část vyrovnání. Nicméně vás chci ujistit, že žádný majetek farností a farních škol tímto vyrovnáním nebude zasažený.

Pokračujme v modlitbách, zvláště na přímluvu Naší Paní Andělů, za uzdravení všech obětí sexuálního zneužívání, stejně jako za budoucnost naší místní církve.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.